Beeldbellen is voor alle leeftijden!

22-10-2020
4979 keer bekeken 0 reacties

Logo #zorgvoorelkaar

COVID-19 (het coronavirus) zet onze samenleving onder grote druk. Wij roepen iedereen op om vooral voor elkaar te zorgen. Samen kunnen we dit! 

Hoe maak je het thuiswerken of thuisonderwijs aan je kinderen leuker? Hoe breng je mensen met elkaar in contact, ondanks alle maatregelen? Hoe koppel je mensen met tijd aan mensen met een hulpvraag? Op deze pagina verzamelen we tips en goede voorbeelden.

Deel jouw initiatief

Wil je jouw initiatief hier delen? Klik dan op ‘Bijdrage toevoegen’. Je moet je hiervoor registeren. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van reacties op je bijdrage en kan je afbeeldingen en documenten toevoegen. Bedankt voor je bijdrage!

Voor meer dan 80 ouderen met een lichamelijke beperking uit de Achterhoek biedt het leren beeldbellen in coronatijd een uitkomst. Deze deelnemers van de Zonnebloem kunnen naar eigen behoefte ervaring opdoen met het gebruik van een tablet en zo in contact blijven met hun naasten.

Deelnemers van lokale Zonnebloemafdelingen in de Oost- en Zuid-Achterhoek zijn allen beperkt mobiel door hun lichamelijke beperking of chronische ziekte. Het merendeel van hen is op leeftijd, maar woont nog zelfstandig thuis.

Dit voorjaar waren in coronatijd de middelen tot het leggen en onderhouden van contacten beperkter dan normaal doordat Zonnebloem activiteiten als een dagje uit of vakanties geannuleerd moesten worden. Ook een bezoekje aan huis of het bij elkaar komen voor een maaltijd of een gezellige middag was niet meer mogelijk.

Al gauw ontstonden mooie initiatieven van vrijwilligers van de lokale afdelingen om deelnemers aangesloten te houden: een belkring, een pakketje aan de deur, een kaart in de bus etc. En zo ontstond bij een aantal deelnemers uit de Achterhoek de wens om digitaal contact te hebben door middel van beeldbellen.

De Zonnebloem pakte deze handschoen op en heeft er mede dankzij de COVID-19 subsidieregeling voor sociale initiatieven van de Provincie Gelderland voor kunnen zorgen dat er meer dan 80 deelnemers uit de Achterhoek aan het beeldbellen zijn geslagen. Een geweldige uitdaging voor deze ouderen (veelal 80+) die geen enkele ervaring hadden in het gebruik van een digitaal device als een tablet. Goede bekenden, vrienden, familie en Zonnebloem vrijwilligers wierpen zich op als digibuddy de ouderen uit te leggen hoe het beeldbellen in zijn werk gaat.

Naast de steun van de Provincie Gelderland kreeg de werkgroep van deze pilot in de Achterhoek hulp uit de hoek van de landelijke alliantie Digitaal Samenleven. Zij zijn het initiatief #allemaaldigitaal gestart met tal van publieke en private partijen om laptops en tablets in te zamelen zodat zo veel mogelijk Nederlanders digitaal mee kunnen doen. Een prachtig streven om iedereen aangesloten te houden bij de maatschappij. Dat past helemaal in het straatje van de Zonnebloem die met 1.100 lokale afdelingen verspreid over heel Nederland en zo’n 33.000 vrijwilligers naar een samenleving streeft waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. ‘Zorgeloos’ betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking niet gehinderd zou mogen worden door meer praktische zorgen dan ieder ander.

Wil jij namens een bedrijf tablets doneren zodat meer Zonnebloem deelnemers kunnen leren beeldbellen? Ga naar https://www.allemaal-digitaal.nl/#aanbod voor meer informatie en vul het formulier in.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen