Online leesclub in tijden van corona

May 21, 2020
66 keer bekeken 0 comments

Logo #zorgvoorelkaar

COVID-19 (het coronavirus) zet onze samenleving onder grote druk. Wij roepen iedereen op om vooral voor elkaar te zorgen. Samen kunnen we dit! 

Hoe maak je het thuiswerken of thuisonderwijs aan je kinderen leuker? Hoe breng je mensen met elkaar in contact, ondanks alle maatregelen? Hoe koppel je mensen met tijd aan mensen met een hulpvraag? Op deze pagina verzamelen we tips en goede voorbeelden.

Deel jouw initiatief

Wil je jouw initiatief hier delen? Klik dan op ‘Bijdrage toevoegen’. Als je je registreert, word je op de hoogte gehouden van reacties op je bijdrage en kan je ook afbeeldingen en documenten toevoegen. Bedankt voor je bijdrage!

Subsidie voor jouw plan?

Brengt jouw initiatief mensen met elkaar in contact in deze moeilijke tijd? Dan vergoedt de provincie mogelijk de kosten! Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Gisteravond was het alweer tijd voor de tweede online leesclub van de Koppelkerk! In de leesclub lezen we boeken die ons juist in deze coronacrisis wat te vertellen hebben, handvatten kunnen bieden, troost kunnen geven, etc. In deze leesclub bespraken we 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman.

Gisteravond was het alweer tijd voor de tweede online leesclub van de Koppelkerk in Bredevoort! In de leesclub lezen we boeken die ons juist in deze coronacrisis wat te vertellen hebben, handvatten kunnen bieden, troost kunnen geven, etc.

In de eerste leesclub spraken we over 'De Pest' van Albert Camus en werden we getroffen door de overeenkomsten van onze quarantaine en die in het boek. Ook de symbolische betekenissen die Camus met de metafoor van de pest onthult over het menselijk bestaan probeerden we samen te duiden.

Gisteren stond 'De meeste mensen deugen' van historicus en journalist Rutger Bregman op het programma. Twee uur lang spraken we met elkaar over zijn bevindingen, de pijnlijke wijze waarop belangrijke onderzoeken over de menselijke natuur zijn verdraaid voor eigen gewin of sensatiezucht van het nieuws en de nieuwe, inspirerende wegen die zich aandienen in onderwijs, burgerparticipatie, het gevangeniswezen en bedrijfsvoering (bijv. bij Buurtzorg). De rode draad in deze nieuwe initiatieven? Aandacht hebben voor de mens als (individuele) mens met zijn eigen verhaal, geschiedenis en behoeften, geen 'one size fits all', vertrouwen hebben in elkaar, zoveel mogelijk gelijkwaardigheid, geen top-down structuur, geen targets maar welzijn centraal stellen. De avond vloog voorbij!

Bij de volgende leesclub op woensdagavond 24 juni lezen we 'Alleen de bergen zijn mijn vrienden' van de Koerdische Behrouz Boochani, die in 2013 op de vlucht naar Australië gevangen werd gezet op het eiland Manus, ook wel het 'Australische Guantanamo' genoemd. Zijn wij door de eigen inperking van onze vrijheid door de coronacrisis in staat om meer oog en begrip te hebben voor het verhaal van de vluchteling? Aanmelden voor de volgende leesclub kan binnenkort via www.koppelkerk.nl.

De online leesclub van de Koppelkerk wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Provincie Gelderland. 🙏

#zorgvoorelkaar #ProvincieGelderland

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings