Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Week zonder Vlees

We hoeven echt niet 100% vegetariër te worden om een duurzaam voedselsysteem te creëren. Maar iets minder vlees kan makkelijk en smakelijk! Provincie Gelderland biedt standaard een groot assortiment biologisch, plantaardig voedsel aan in haar bedrijfsrestaurant. In de Week Zonder Vlees zorgen we graag voor nog wat extra vegetarische alternatieven!  

 

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Hans van Zadelhoff, chef-kok van het bedrijfsrestaurant van provincie Gelderland, een heerlijk vegetarisch recept gemaakt, gebaseerd op voedzame, eiwitrijke, Gelderse streekproducten. Zo is de quinoa in dit recept niet zo maar quinoa, maar een van de vele voedselinnovaties met Gelderse roots. Op https://nederlandsequinoa.nl/ is te vinden waar deze quinoa verkrijgbaar is. Maar ook als je het recept maakt met ingrediënten die níet uit Gelderland komen, is het heerlijk!

 

Eet smakelijk!

 

Recept Quinoa met oesterzwammen

 Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 150 gram Gelderse quinoa

  • 125 gram champignons

  • 125 gram Arnhemse oesterzwammen

  • 2 grote tomaten

  • 60 gram geraspte belegen kaas

  • 50 gram rode ui

  • 30 gram Ubbergse waterkers (naar smaak)

  • peper en zout (naar smaak)

Benodigdheden:

  • Kookpan

  • Fijne zeef

  • Koekenpan

  • Spatel

  • Mes

  • Snijplank

    Bereidingswijze:

  1. Weeg de quinoa af en spoel deze af onder de kraan. Dit vermindert de bittere smaak die het van nature heeft. Afspoelen kan gemakkelijk met een hele fijne zeef, of je kunt het heel voorzichtig afgieten met een pan.
  2. Doe nu water bij de quinoa, tot ongeveer een centimeter boven de korrels.
  3. Kook de quinoa (kooktijd zie verpakking).
  4. Ondertussen snijd je de champignons, oesterzwammen en de tomaat in grove stukken.
  5. Bak de champignons en de oesterzwammen in een klein beetje olijfolie gaar.
  6. Voeg vervolgens de tomaat toe en laat deze in ongeveer 1 minuut warm worden.
  7. Giet eventueel het overtollige water af en voeg de quinoa toe aan het groentenmengsel.
  8. Doe hier vervolgens ook een hand waterkers bij.
  9. Breng het geheel op smaak met peper en zout en verwarm het geheel door.
  10. Als de waterkers slap is geworden, dan de kaas toevoegen en je heerlijke maaltijd is klaar!

“De quinoa die ik voor dit recept gebruik, komt van GreenFood50 uit Wageningen, dat samenwerkt met Wageningen University & Research (WUR) en The Quinoa Company. Quinoa is smaakvol, duurzaam en gezond. De planten van GreenFood50 bevatten minder saponine (een stofje dat quinoa een bittere smaak geeft). Het voordeel daarvan is dat de zaden direct gekookt of verwerkt kunnen worden. De quinoa hoeft dus niet eerst te worden gepolijst, gewassen en gedroogd, waarmee je de eiwitten, vitaminen en mineralen behoudt.

De oesterzwammen die ik in dit recept gebruik, komen van SpijkerZwam uit de wijk Presikhaaf in Arnhem. Deze oesterzwammen worden duurzaam geteeld op lokaal koffiedik. Oesterzwam wordt vaak omschreven als de vegetarische biefstuk: na het bakken behoudt de zwam een stevige bite. Bovendien heeft het een relatief hoog eiwitgehalte, een zeer laag vetgehalte en geen cholesterol.

De waterkers in dit recept komt van De Klispoel BV in Ubbergen. Het bedrijf ligt aan de voet van de stuwwal vlak bij Nijmegen. Dit gebied staat bekend om zijn vele zuivere waterbronnen. De Klispoel teelt al sinds 1975 biologisch. Dit houdt onder andere in: zonder gebruikmaking van kunstmeststoffen en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Waterkers is een zeer gezonde bladgroente met diverse lichaamsactieve stoffen, waaronder vele vitaminen (onder andere A, B, C, D, E en foliumzuur), mineralen (onder andere magnesium, kalium, calcium, fosfor, jodium en ijzer) en Omega-3.”

 

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.