Plan 26 in Nijbroek

Als deelnemer van ‘Mijn huis staat in Gelderland’ wordt er een unieke kans geboden om je eigen woning te bouwen in een leegstaand gebouw in Gelderland. Zie jij jezelf al wonen in een van deze locaties?

Aanmelden
Vanaf 1 oktober kun je je bij de gemeente van de locatie aanmelden. Kijk voor meer informatie op de locatiepagina van de locatie die jij interessant vindt!

Plan 26 is een initiatief van Coöperatie Polder Nijbroek. De voormalige boerderij en leegstaand erf in Nijbroek is gekocht door de coöperatie en moet samen met deelnemers woonbaar moet worden gemaakt.

Het doel is om vijf woningen te realiseren op de plek van de voormalige boerderij aan de Middendijk 26 in Nijbroek. Een leegstaand erf gekocht door de Coöperatie Polder Nijbroek, die het graag wil herontwikkelen. In het plan komen verschillende thema’s samen die van waarde zijn voor Nijbroek.

Verschillende huizen
Het gaat om 1 vrije sectorkavel voor een vrijstaande woning en daarnaast vier woningen onder één dak, in de vorm van een schuurwoning. Van deze vier woningen worden er twee te koop aangeboden en twee verhuurd door de coöperatie. De huurwoningen zijn speciaal bedoeld voor jongeren die in Nijbroek willen wonen, maar moeilijke een betaalbare woning kunnen vinden.

Meer informatie over het project is te vinden in de brochure over Plan 26

Aanmelden
Voor dit project is het mogelijk om je aan te melden als individu om deel te nemen aan de plannen. Er zullen verschillende werkgroepen worden gevormd, die er samen voor zorgen dat Plan 26 voor en door bewoners wordt bedacht en uitgevoerd. Aanmelden of vragen stellen kan via de website van Polder Nijbroek.

De locatie
Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste gebieden van Nederland. Weidse uiterwaarden, rood-witte koeien in het land, statige boerenhoeven en gezellige dorpjes, en vooral: de rivier die zich door het landschap slingert. Dit is de IJsselvallei! Hier geniet je van uren wandelen zonder een openbare weg over te steken. Van kilometerslange fietsroutes over de dijk. Van de gezellige drukte op en rond de IJssel. Hier is het gewoon genieten. Kleinschalig en no-nonsense, met beide voeten in de Voorster klei. Letterlijk, als je zou willen. Voorst verwelkomt je graag!

De polder Nijbroek is een van de oudste polders van ons land. Er is in Nederland veel aandacht voor Polders zoals de Beemster, echter in Nijbroek is al 300 jaar eerder een moeras ontgonnen, zonder hulp van watermolens. Door de aanleg van weteringen, dijken, sluizen en stuwen werd het water weggevoerd richting de IJssel en werden de vruchtbare gronden geschikt gemaakt voor de landbouw. De lange kavels (slagen) werden verdeeld over breedtes van 30, 60 & 90 meter. Later zijn kavels vaak doormidden gesplitst om meerdere zonen binnen een gezin de kans te geven een boerenbedrijf te starten. Tussen al deze langgerekte kavels ten behoeve van landbouw werd een groot vierkant perceel vrijgehouden voor de bouw van een kerk en een dorp, het huidige dorp Nijbroek middenin de polder.

Over de vele wandel, fiets en klompenpaden kun je de polder nog echt beleven, je ziet de langgerekte kavel, lanen van populieren en oude meidoornhagen en struwelen. Samen met de bewoners van Nijbroek is de gemeente Voorst het project ‘Polder Nijbroek’ gestart. Doel van dit project is om samen met bewoners de herkenbare structuren van de polder te behouden en te versterken. Biodiversiteit, cultuurhistorie, recreatie en een fijne woonomgeving staan hierbij hoog in het vaandel.

 

Afbeeldingen

Mijn Huis staat in Gelderland - Nijbroek

Twitter

Op de kaart

Cookie-instellingen