Blog

 • De Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren verder uitgelicht

  Mirjam Groot Beumer 28-10-2020 3094 keer bekeken 0 reacties

  Wethouder erfgoed gemeente Rheden Marc Budel over de kleuterschool: ‘Dit is een bijzonder gebouw, een voormalige kleuterschool die al een tijdje leeg staat. En wat wij willen beogen is voor mooie panden die langer leegstaan toch nieuwe mensen of een groep van mensen te interesseren om hier te gaan wonen.’

  Martijn Andela, Erfgoedadviseur gemeente Rheden vult aan: ‘De voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool, blijkt ook dat schoolgebouwen relatief makkelijk her te bestemmen zijn. De schoollokalen zijn best wel groot en hoog, waardoor je er veel functies in kwijt kan. ‘

  Wethouder Marc Budel: ‘Daar hebben de mensen ook zelf veel invloed op, hoe je hier wilt wonen. Dat kunnen individuen zijn die hier nieuwe buren willen leren kennen en die er samen een nieuwe invulling aan willen geven. Maar het kan ook een woongroep zijn of een groep senioren die denken: ‘Nou, wij willen onze oude dag hier wel doorbrengen’. Als je nou het karakter van het pand meeneemt, dat je dat overeind houdt. Gooi je dat plat, dan krijg je nooit meer een kleuterschool van rond 1920.’

  'Wat wel bijzonder is aan de opzet van de school is de lay-out, met die knikken erin waardoor je die gehoekte plattegrond krijgt. En ik heb de indruk dat dat is, omdat de school gericht is op het zuiden, zodat het zonlicht ook de lokalen in valt.’ aldus Martijn Andela

  Marc Budel roept daarom op: ‘Gebruik je fantasie en je creativiteit. Daarom dagen we de mensen ook uit hier de handschoen te durven op pakken en om iets met die groene ruimte te doen. Dus niet allen het pand zelf. Het is niet gek genoeg, bedenk iets en onderscheid jezelf van de rest zou ik zeggen. Heb jij, een groep vrienden, een woongroep interesse. Ga dan naar de website mijnhuisstaatingelderland.nl. Overtuig ons hier in de gemeente Rheden in het dorp Dieren en wellicht woon jij hier zelf over een paar jaar.'

   

 • De Challenge als uitdagende opdracht

  Ronald Bekkens 14-05-2020 21107 keer bekeken 0 reacties
  Bericht De Challenge als uitdagende opdracht bekijken

  Als statushouder die al 5 jaar in Gelderland woont, ben ik trots op de woonomgevingen en de natuurgebieden die deze provincie rijk is. Het zijn de mooiste van Nederland. Ik zou echt nergens anders willen wonen. Het woningtekort in Gelderland is echter groot, het was voor mij niet makkelijk om aan een huis te komen.

  Ik volg nu een traineeshiptraject voor statushouders bij de provincie Gelderland. Ik begon in april 2020 vol enthousiasme aan mijn eerste opdracht bij de SteenGoed Challenge “Mijn huis staat in Gelderland”. Persoonlijk vind ik Challenges altijd interessant. Deelnemen aan een challenge biedt mij een kans om mijn sterke punten te laten zien en het leert en helpt mij om wijzer en sterker te worden. Daarom wist ik vanaf het begin van het traineeshiptraject waar ik mijn opdracht wilde doen. Deze keer krijg ik de kans te ontdekken wat er allemaal achter de schermen speelt om een goede Challenge op te richten. Het is voor mij als nieuwkomer zeker een uitdagende opdracht want ik heb er weinig ervaring mee. Dus ik moet mijn rug recht houden en vooral niet stoppen. Bovendien staat mijn team altijd klaar wanneer ik hulp nodig heb.

  Binnen het team is de sfeer heel gezellig, open en toegankelijk. Ik heb een hele fijne collega’s die gedreven en energiek zijn. En dat is essentieel om altijd met veel energie aan de slag te gaan. Mijn team en ik komen elke week samen om het te hebben over de stand van zaken en eventuele belemmeringen die wij als team tegenkomen. Wat ik echt leuk vind is dat er heel goed wordt opgelet wie ik ben als persoon en wat er bij mij past. Die openheid is wel echt een van de dingen die mij het meest zal bijblijven.

  Het team van de Challenge werkt heel hard om duidelijke plannen vast te leggen. Ze zijn heel keurig met de selectiecriteria om de meeste geschikte locaties en deelnemers te kiezen voor de Challenge.

  Als projectmedewerker heb ik het team geholpen met het maken van infobladen voor de aangemelde locaties. Dus alle informatie die we van de gemeenten of de eigenaren krijgen, zetten ze in een document neer. Daarnaast heb ik een plan van aanpak voor een fysieke pop-up store opgesteld met als doel om de Challenge dichter bij de Gelderse inwoners te brengen. Een pop-up store is een tijdelijke winkel waar mensen binnen kunnen lopen. Er wordt aandacht besteed aan bepaalde thema’s, zoals hoe verduurzaam je een woning, hoe zet je een burgerinitiatief op en wat betekent het om in groepsverband te wonen. Wegens de COVID-19 maatregelen zal dit idee helaas niet door gaan en daardoor moesten we nadenken over digitale alternatieven in een Brainstormsessie. Ik was bovendien betrokken bij het zoeken naar de meeste geschikte Gelderse bedrijven waar we mee kunnen samenwerken om van de Challenge een succes te maken.

  Door die verschillende taken te verrichten leer ik in korte tijd erg veel. Een goede samenwerking met de andere afdelingen binnen de provincie is van belang zodat we informatie kunnen uitwisselen om de juiste afwegingen te maken en een zaak van alle kanten te bekijken. Daarnaast is het ook belangrijk om aan sterke relaties tussen betrokkenen te bouwen zodat we samen onze doelstellingen makkelijker kunnen bereiken.

  Ik ben blij dat ik binnen De Challenge kans krijg om een opdracht te doen waar ik mijn energie in kwijt kan. In de nabij toekomst verwacht ik dat ik meer verantwoordelijkheid zal pakken en planmatig zal werken. Ik hoop mij ook verder te ontwikkelen door met een heel team te werken en gezamenlijk deze Challenge tot een succes te maken. Deze Challenge enthousiasmeert Gelderse inwoners om hun woningen te verduurzamen.

  Voor nu wens ik alle deelnemers veel succes. We hopen dat in de toekomst wonen in Gelderland duurzaam, groen, en betaalbaar is.

  Dana Al Mashhadani, Trainee SteenGoed Challenge “Mijn huis staat in Gelderland”.

 • De challenge begon met een klein idee ...

  Ronald Bekkens 27-03-2020 21158 keer bekeken 0 reacties
  Bericht De challenge begon met een klein idee ... bekijken

  Elke maand geven we je een kijkje achter de schermen bij de organisatie van de SteenGoed Challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’. Aukje Las, één van de projectleiders, trapt af …

  De woningnood is hoog, ook in Gelderland. De kranten staan er vol mee, op social media raken mensen er niet over uitgepraat. Wat gaat de provincie daar aan doen? Met het Actieplan Wonen zet de provincie in op snelheid, liever vandaag dan morgen moeten die woningen er komen. Het liefst betaalbaar. Ook is de provincie benieuwd naar nieuwe woonvormen, zoals flexibel bouwen, woon coöperaties en tiny houses. Een deel van de oplossing zit wat ons betreft in de leegstaande gebouwen die Gelderland rijk is. Hiervoor bedachten wij de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’.

  Het idee
  Het begon met een klein idee. Zou het niet tof zijn als we mensen in staat stellen zelf hun woning te bouwen? Nog beter: hun eigen woning te bouwen in leegstaande gebouwen? Die staan er nog genoeg in Gelderland. We dachten meteen aan tv-formules als ‘Help! Mijn man is klusser’, ‘Het Blok en ‘ik vertrek!’. Het succes van deze series zit in het drama tussen de deelnemers, het gevoel dat het misschien wel nooit meer goed zal komen en dan het verlossende einde: de klus is toch binnen de tijd geklaard. Naar drama zijn we niet op zoek, maar wel naar dat verlossende einde: dat er binnen een korte tijd een flinke zwik woningen bij komen.

  De start
  Sinds januari is de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ van start en zijn we op zoek naar leegstaande gebouwen. Dat gaat best aardig: we hebben bijna veertig gebouwen in ons vizier. Na een eerste selectie onderzoeken we deze gebouwen: wat is er nodig om hier woningen van te maken? Welke kostenposten kunnen de nieuwe bewoners verwachten? Denk bijvoorbeeld aan bodemvervuiling, asbest of vleermuizen. Ook wordt er gekeken naar de kansen van deze plekken: hoeveel woningen kunnen er worden gebouwd, hoe zien de omwonenden deze plek en wat kunnen de nieuwe bewoners toevoegen aan de buurt waar ze straks komen te wonen? Als de uitkomsten van deze onderzoeken positief zijn, blijven er nog ongeveer tien gebouwen over. Zijn de gemeente en eigenaar akkoord? Dan is deelname aan ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ een feit.

  Vanaf de zomer gaan we opzoek naar woningzoekenden. Zou jij samen met je nieuwe buren je eigen woning willen bouwen in een leegstaand gebouw? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar steengoedbenutten@gelderland.nl

  Aukje Las, projectleider challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’

Cookie-instellingen