Beleefbaar landgoed Hackfort met herbestemming kasteel Hackfort

Anouk Ballot June 26, 2020
3980 keer bekeken 0 comments

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

Op deze enclave van natuur, landbouw en cultuurhistorie, in een unieke setting van het unieke Achterhoekse kleinschalige coulisselandschap, komen vele functies samen en daar laten Natuurmonumenten, de ondernemers, de pachters en de vrijwilligers veel bezoekers van meegenieten!

Keuzemenu ambities

Energietransitie
Klimaatadaptie
Circulaire economie
Biodiverstiteit

In de gemeente(n)

Bronckhorst

Omschrijving van de ligging van het project

Gelegen onder de rook van Zutphen, tussen de dorpen Vorden, Vierakker en Wichmond

Periode van realisatie van het project

2017 - 2020

De belangrijkste actoren in en rond het project

Natuurmonumenten, Keuken van Hackfort, Buitenleven Vakanties bv, vele vrijwiligers, ondernemers op hackfort, provincie Gelderland, gemeente Bronckhorst en vele, vele anderen

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Doelen landgoed Hackfort: - Natuur: in stand houden en herstellen kleinschalig cultuurlandschap, met grote opgave voor robuuster watersysteem met meer water in Baakse Beek - Recreatie: jaarlijks ontvangen van ongeveer 150.000 unieke bezoekers, die samen vele malen meer bezoeken afleggen. We heten bezoekers welkom op onze routes, in de historische moestuin, restaureerde watermolen, in de horeca in het koetshuis, zorgen dat het kasteel (en authentieke boerderijen) regelmatig beleefbaar is, etc. - Verbondenheid: van Natuurmonumenten, vrijwilligers, ondernemers, bewoners & pachters en omgeving/dorpen. - Duurzaamheid & klimaatadaptatie: oa met zonnepanelen op het dak van het kasteel (en tevens op enkele boerderijen), betere isolatie in middeleeuws kasteel, zorgen voor toename biodiversiteit (op eigen beheerde gronden en in gesprek met de pachtende boerenbedrijven), mogelijk maken van waterberging tijdens wateroverlast. zorg voor cultuurhistorisch erfgoed. - Toegankelijkheid: kasteel is aangepast voor mensen met een beperking, oa door toevoegen van een lift. Daarnaast wordt de gele route (= kasteelroute) toegankelijk gemaakt voor mensen afhankelijk van een rolstoel.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Ben een van de boswachters op dit mooie landgoed. Je kunt slechtere werkplekken hebben ;-).

Images

Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten / bestandsnaam = Hackfort_GPRK2020.mov

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings