Beleefbaar landgoed Hackfort met herbestemming kasteel Hackfort

Anouk Ballot 26-06-2020
15633 keer bekeken 0 reacties

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

Op deze enclave van natuur, landbouw en cultuurhistorie, in een unieke setting van het unieke Achterhoekse kleinschalige coulisselandschap, komen vele functies samen en daar laten Natuurmonumenten, de ondernemers, de pachters en de vrijwilligers veel bezoekers van meegenieten!

Keuzemenu ambities

Energietransitie
Klimaatadaptie
Circulaire economie
Biodiverstiteit

In de gemeente(n)

Bronckhorst

Omschrijving van de ligging van het project

Gelegen onder de rook van Zutphen, tussen de dorpen Vorden, Vierakker en Wichmond

Periode van realisatie van het project

2017 - 2020

De belangrijkste actoren in en rond het project

Natuurmonumenten, Keuken van Hackfort, Buitenleven Vakanties bv, vele vrijwiligers, ondernemers op hackfort, provincie Gelderland, gemeente Bronckhorst en vele, vele anderen

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Doelen landgoed Hackfort: - Natuur: in stand houden en herstellen kleinschalig cultuurlandschap, met grote opgave voor robuuster watersysteem met meer water in Baakse Beek - Recreatie: jaarlijks ontvangen van ongeveer 150.000 unieke bezoekers, die samen vele malen meer bezoeken afleggen. We heten bezoekers welkom op onze routes, in de historische moestuin, restaureerde watermolen, in de horeca in het koetshuis, zorgen dat het kasteel (en authentieke boerderijen) regelmatig beleefbaar is, etc. - Verbondenheid: van Natuurmonumenten, vrijwilligers, ondernemers, bewoners & pachters en omgeving/dorpen. - Duurzaamheid & klimaatadaptatie: oa met zonnepanelen op het dak van het kasteel (en tevens op enkele boerderijen), betere isolatie in middeleeuws kasteel, zorgen voor toename biodiversiteit (op eigen beheerde gronden en in gesprek met de pachtende boerenbedrijven), mogelijk maken van waterberging tijdens wateroverlast. zorg voor cultuurhistorisch erfgoed. - Toegankelijkheid: kasteel is aangepast voor mensen met een beperking, oa door toevoegen van een lift. Daarnaast wordt de gele route (= kasteelroute) toegankelijk gemaakt voor mensen afhankelijk van een rolstoel.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Ben een van de boswachters op dit mooie landgoed. Je kunt slechtere werkplekken hebben ;-).

Afbeeldingen

Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten / bestandsnaam = Hackfort_GPRK2020.mov

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen