Belevenisboerderij HARM's Hoeve

Fenna Bruijsten 25-06-2020
15361 keer bekeken 0 reacties

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

De producten die we op de boerderij produceren, verkopen wij rechtstreeks aan de consument. Bezoekers ervaren van dichtbij de boerderij, hierdoor ontstaat er veel waardering voor het product. Met 45000 bezoekers in het 1e jaar, bleek de interesse voor de boerderij én de producten groter dan verwacht

Keuzemenu ambities

Circulaire economie
Biodiverstiteit
Economisch vestigingsklimaar
Bereikbaarheid
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Heumen

Omschrijving van de ligging van het project

HARM's Hoeve is gelegen aan de Westerkanaaldijk in Malden, 1 km van de eerste woonwijk in Nijmegen. Legen naast het Maas en Waalkanaal, te midden van diverse natuurgronden. HARM's Hoeve ligt midden in de Teerschesluis polder, nabij de A73.

Periode van realisatie van het project

De start van de bouw: begin 2018. Oplevering bouw en tevens opening van onze boerderij: oktober 2018. Afronding van het project: eind 2020 - met het energie neutraal maken van het bedrijf; doodmiddel van zonnepanelen en warmtecollectoren.

De belangrijkste actoren in en rond het project

Het project is volledig gerealiseerd zonder subsidies. Door een goede samenwerking met met andere agrarische bedrijven, de gemeente Heumen, Hogeschool NHTV Breda en de ZLTO hebben wij dit project kunnen realiseren.Door de goede samenwerking met NME Plaza (educatief adviesbureau) hebben al vele scholen onze boerderij kunnen bezoeken.

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

HARM's Hoeve, een levensvatbare boerderij die niet afhankelijk is van marktprijzen. Voorgekomen uit persoonlijke drijfveren en een boerenhart. Wij stellen onze boerderij 4 dagen in de week open voor publiek. Onze ronde stal, de Roundhouse, is het hart van de boerderij. Hierin verblijven koeien, geiten, schapen en varkens. En los daarvan hebben wij een verrijdbare kippenkar voor onze kippen. Door bezoekers gratis onze boerderij te laten bezoeken, zijn wij erg laagdrempelig. Bezoekers kunnen bij ons de dieren voeren, aaien en ruiken. Op deze manier willen wij de afstand tussen stad/platteland, boer/burger en dier/voedsel kleiner maken. Bezoekers mogen bij ons zelf oordelen wat zij van deze natuurlijke manier van boeren vinden, wij hebben geen geheimen en laten alles zo transparant mogelijk zien. Doordat we de geproduceerde producten verkopen in onze lunchroom en onze winkel, kan de boerderij ook echt geproefd worden. Wij vermarkten alles zelf en lokaal. Naast de dagelijkse bezoekers, ontvangen wij ook vele scholen op onze boerderij.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

De grote vraag naar dagrecreatie, buiten, in combinatie met het beleven van de boerderij draagt bij aan een positieve economische waarde van het gebied. Door de koeien te laten grazen op naastgelegen natuurgebied Het Hoog en Staatsbosbeheer, zijn er geen diertransporten nodig om de dieren naar de weides te krijgen.

Plan- en ontwerpproces

Inmiddels 5 jaar geleden had Pierre het idee om een ronde stal, Roundhouse, te bouwen en hierin verschillende diersoorten te houden. Pierre is opgegroeid op een varkenshouderij en met zijn werk als toeleverancier van agrarische producten heeft hij veel kennis opgedaan in alle takken van de agrarische sector. De dochter van een van deze agrarische klanten was Fenna. Fenna heeft vrijetijdsmanagement gestudeerd. Toen Pierre en zijn vrouw Jessica aan het sparren waren over de toekomst en de eventuele bouw van de Roundhouse, hebben zij Fenna gevraagd om mee te denken in het ontwerp en de uitvoer ervan. Al snel bleek dat de 3 een gouden trio vormden. Na verschillende gesprekken en brainstromsessies was het duidelijk dat dit een bedrijf werd van hun drieën. De aanvraag voor de bouw van de stal werd gedaan en ondertussen werd er een business plan geschreven. Naar aanleiding van deze plannen, heeft Fenna ervoor gekomen om tijdens haar afstudeerstage onderzoek te doen naar de Wensen en behoefte van de bezoekers van HARM's Hoeve. Op basis van de onderzoeksresultaten én het boerenverstand zijn de verdere plannen gemaakt. In de opstartfase zijn er ook veel contacten gelegd en samenwerkingen aangegaan met lokale (agrarische) ondernemers. Door samen te werken, bereik je mee. Onze ambitie is dan ook, om elkaar zoveel mogelijk te helpen en elkaar te versterken. En zo van waarde te zijn voor de lokale bewoners, op verschillende fronten. Vanaf oktober 2018 is HARM's Hoeve geopend en wat hebben we een leuke, lieve en fijne reacties mogen ontvangen en nog steeds. Ons idee wordt zo goed ontvangen, daar konden we alleen maar van dromen. Voor ons is het boerenleven iets waar we mee zijn opgegroeid, maar voor veel mensen is het heel bijzonder. Ook dat beseffen we maar al te goed. En dat maakt het zo mooi om iedere dag weer nieuwe, maar zeker ook herhaalbezoeken te mogen ontvangen en een stukje plattelandsgeluk mee te geven!

Ambities en opgaven voor de toekomst

In de toekomst zal HARM's Hoeve een nog groter publiek willen bereiken, om zo de waardering voor producten van lokale (agrarische) ondernemers te vergroten. Een mooie samenwerking willen realiseren met het toekomstige energieplan van de gemeente Heumen, bijvoorbeeld door de begrazing onder de zonnepanelen door de schapen. Daarnaast zouden wij graag verder willen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het faciliteren als dagbesteding voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Persoonlijk én professioneel. Wij hebben een professionele boerderij, die persoonlijk geleidt wordt. Deze uniek combinatie maakt dat we met de voeten in de klei staan en door de korte lijnen, snel kunnen schakelen. Met meer dan 300 rondleidingen in het eerste jaar, hebben wij met passie kunnen vertellen over onze boerderij.

Bijzonderheden

Door kinderen en volwassenen de dieren te laten voeren, creëren wij een unieke beleving! Nergens kom je zo dichtbij de dieren. Door deze beleving ontstaat er veel waardering voor dier en natuur. Door de ronde stal is het mogelijk om de dieren van dichtbij de zien en zelf aan te raken. Tevens geeft de vorm van de stal, de dieren de vrijheid om zich terug te trekken van de bezoekers. Zo staat het dierenwelzijn ten alle tijden voorop. Door geen entree te heffen, is onze boerderij door iedereen te bezoeken. Voor elk inkomen, een leerzaam, bijzonder en uniek uitje.

Hierbij een kleine sfeerimpressie van onze Belevenisboerderij HARM's Hoeve! Neem ook een kijkje op onze Facebook- of Instgrampagina, dat is ook zeker de moeite waard.

Afbeeldingen

Sfeerimpressie HARM's hoeve

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen