Joop Sarsplein - Doetinchem

Nard Everdij June 25, 2020
5448 keer bekeken 1 comments

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

Centrum Doetinchem heeft een nieuw plein! Door sloop van een verloederend pand is ruimte gemaakt voor een sfeervol, flexibel horecaplein. Deze herkenbare plek draagt bij aan vergroening en levendigheid in de binnenstad, geeft lucht en ruimte en vormt een prettige koppeling tussen winkelen en horeca.

Keuzemenu ambities

Circulaire economie
Biodiverstiteit
Economisch vestigingsklimaar
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Doetinchem

Omschrijving van de ligging van het project

In de binnenstad van Doetinchem, tussen de Grutstraat en het Catharinaplein.

Periode van realisatie van het project

2018 – 2019

De belangrijkste actoren in en rond het project

Grandcafé - Stadsbrouwerij Hendrixen, gemeente Doetinchem, provincie Gelderland, Stadsmuseum Doetinchem, diverse eigenaren, bewoners en ondernemers in de omgeving Grutstraat.

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Met de sloop van een kantoorpand in de binnenstad van Doetinchem is ruimte ontstaan voor nieuwe functies. Het pand, waarin voorheen de Gelderlander huisde, stond al enkele jaren leeg en deed afbreuk aan de omgeving. De nieuw ontstane ruimte is nu ingevuld als flexibel horecaplein, dat voor het grootste deel van het jaar dienst doet als terras. Het plein is gesitueerd tussen de Grutstraat en het Catharinaplein, en vormt daarmee de koppeling tussen winkelstraat en horeca. Functioneel en ruimtelijk is de plek van toegevoegde waarde voor de gehele binnenstad. Enerzijds is er de mogelijkheid gecreëerd voor het organiseren van kleinschalige evenementen en optredens, in directe relatie met de aanwezige horeca. Anderzijds is er een prettige, herkenbare en sociaal veilige route ontstaan, die het makkelijker maakt om verschillende rondjes door de binnenstad te lopen. Door het toevoegen van groene plekken is het leefklimaat en de biodiversiteit verbeterd. Het plein bevat diverse historische verwijzingen en een muurschildering, waardoor er ook buiten het terrasseizoen voldoende te genieten valt.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Prominent en duidelijk zichtbaar vanuit de Grutstraat geeft een stalen pergola maat en geborgenheid aan het plein. De pergola refereert aan het gesloopte Gelderlanderpand. Tegen de pergola groeien klimplanten die samen met de terrasbeplantingen een groene oase met geurende bloemen vormen. Centraal op het plein en deels onder de pergola is een afwijkende bestrating toegepast. In deze bestrating is een historische plattegrond van de binnenstad opgenomen. In samenwerking met het Stadsmuseum zijn er in deze plattegrond QR-codes verwerkt, die doorlinken naar historische informatie over de betreffende gemarkeerde plekken. Van recentere historie is de krantenkast, met daarin een krantenpagina die refereert aan de Gelderlander en uitleg geeft over het plein. Duidelijk zichtbaar vanaf het Catharinaplein staan drie stalen lessenaars met glas-in-lood ramen. Deze eyecatchers nodigen de bezoeker uit het plein op te komen. De ramen zijn afkomstig uit het voormalige kantoorpand en als cultuur historisch erfgoed zo waardevol bevonden, dat ze ook op het nieuwe plein een plek verdienden. Op een zonnige dag werpt het glas gekleurde vlekken op het plein. In de avond en nacht zijn de glas-in-lood ramen met een speciale led-techniek geheel verlicht en zweven ze als het ware boven het plein. Op het plein zijn verschillende bakken met bomen en vaste planten gerealiseerd. Diverse gevels zijn voorzien van rekken en klimplanten. Samen met het groen op de pergola geven ze het plein een groene uitstraling. Een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het plein vormt de muurschildering die zich over bijna de gehele lengte van het plein uitstrekt.

Plan- en ontwerpproces

Het project is ontstaan uit een brainstorm tussen een wethouder en een horecaondernemer. Hun doel was iets te realiseren dat voor de gehele binnenstad van toegevoegde waarde zou zijn. Vastgoed slopen met als doel ruimte terug te brengen, is in een centrumgebied een niet voor de hand liggende keuze. Wel een keuze die getuigt van daadkracht, visie en durf. Ook de daaropvolgende stappen zijn kort en krachtig geweest. Op één dag zijn de kaders en ideeën voor de inrichting verzameld. Drie sessies, met in de ochtend gemeente ambtenaren en specialisten, in de middag horecaondernemers en in de avond de omwonenden, leverden veel input op. De ontwerper vanuit de gemeente is met al deze informatie aan de slag gegaan en uiteindelijk tot een ontwerp gekomen waarin alle wensen en ideeën zo veel mogelijk zijn verwerkt. Hierbij werden creatieve oplossingen verwacht bij tegenstrijdige wensen, zoals het kunnen realiseren van een tijdelijk podium boven één van de plantenbakken of een zo maximaal mogelijk ruimtegebruik zonder het plein té stenig te maken. Ook het verwerken van de oude glas-in-lood ramen in een stalen frame heeft veel technische creativiteit vereist. Vanuit het duurzaamheids- en circulaire kader zijn alle aanwezige klinkers uit de oorspronkelijke inrichting hergebruikt op het plein. Zo is een beeld van afwisselende banen met oude en nieuwe klinkers ontstaan. Toen alle ambities het budget te boven bleken te gaan, is een beroep gedaan op de provinciale subsidie Steengoed Benutten. Hierdoor werd het mogelijk om alle gewenste kwaliteit ook echt waar te maken. Door bereikbaar te zijn en open te staan voor initiatieven van derden, zijn ook de omliggende panden opgeknapt en liften deze qua invulling mee met de nieuwe functie van het plein.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Het verder versterken van de ruimtelijke structuur en het verblijfklimaat (letterlijk en figuurlijk) van de binnenstad. Zowel ruimtelijk als programmatisch, met oog voor duurzaamheid en klimaatadaptatie.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Als projectmanager heb ik het plan- en uitvoeringsproces vormgegeven en aangestuurd. Samen met ontwerper Cees Jan de Rooi, enkele zeer betrokken collega’s van ons ingenieursbureau en initiatiefnemer Hendrixen is het plan gemaakt en uitgevoerd.

Bijzonderheden

Het plein is vernoemd naar Joop Sars, een rasechte Doetinchemmer die veel voor het culturele leven in de binnenstad betekend heeft. Het was een vurige wens van de familie Hendrixen om het plein zijn naam mee te geven. Door een van de omwonenden is een foto-impressie bijgehouden van de sloop van het pand en het gehele realisatietraject van het plein op de website www.joopsarsplein.nl.

Images

Comment

Twitter

On the map

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Nard Everdij June 25, 2020

Uit De Gelderlander van 24 juni 2020

 

Cookie settings