6. Kipster BV nabij Beuningen

Olivier Wegloop 27-05-2020
40721 keer bekeken 0 reacties

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

"Dit is de meest mens-, milieu-, en diervriendelijke kippenboerderij ter wereld" Aldus kopt de Volkskrant

Keuzemenu ambities

Klimaatadaptie
Circulaire economie
Biodiverstiteit
Economisch vestigingsklimaar
Bereikbaarheid
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Beuningen

Omschrijving van de ligging van het project

Aan de Hosterdstraat in Beuningen, dicht tegen de woningen staat onze revolutionaire kippenboerderij.

Periode van realisatie van het project

10 januari 2020 opende Minister Schouten de boerderij

De belangrijkste actoren in en rond het project

Gemeente, Provincie, de Dierenbescherming, Wageningen Universiteit, Lidl, Nijsen/Granico

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Welzijn en gezondheid van dier en mens staat bij ons voorop. Onze boerderij stoot significant minder fijnstof uit en onze kippen voeren we met reststromen. Zo maken we geen gebruik van grond om voer te telen. Deze grond kunnen we in theorie teruggegeven aan de natuur of de mensen. Zo dragen we niet alleen bij aan een beter milieu en gaan ze verspilling tegen, maar besparen we ook veel land. Er is geen andere kippenboer ter wereld die dit ook doet. Een ander belangrijk aspect is dat iedereen altijd onze boerderij kan bezoeken. We hebben een ontvangstruimte met expositie ingericht.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Kipsterkippen eten resten van het land en uit de voedselindustrie. Voor de productie van een scharrelei heb je 0,20 m2 grond nodig. Voor biologisch is dit 0,22 m2. Kipstereieren produceren we ‘grondloos.’ Onze Kipster Farm produceert circa 14.000.000 eieren per jaar. Dit betekent op jaarbasis een besparing van 3.000.000 m2 (3 km2 = 300 hectare) grond in vergelijking met scharreleieren en nog meer in vergelijking met biologische eieren. Onze boerderij bespaart per jaar zo’n 450 voetbalvelden aan grond. Van over de hele wereld kom men kijken in Beuningen hoe we dat voor elkaar krijgen.

Plan- en ontwerpproces

Aan het concept van Kipster hebben we ruim vier jaar ontwikkeld. Bij het proces hebben we ook de 'natuurlijke vijand' van de boer betrokken, zoals WakkerDier en andere NGO's. Verder heeft de WUR een grote bijdrage geleverd aan de basis van het concept. Nijsen/Granico heeft bijzonder werk verricht bij de ontwikkeling van het voer.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Vanuit alle continenten is belangstelling voor Kipster. Mensen uit bijvoorbeeld Brazilie, Korea, Japen Austratlie en vele Afrikaanse landen komen kijken hoe wij het doen. Wij hebben contracten met partijen in de USA, Duitsland, Frankrijk, en Belgie om ook in deze landen te starten met Kipster.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Samen met mijn 3 compagnons ben ik een van de oprichters. Ik ben verantwoordelijk voor communicatie en de verdere (internationale) uitrol van Kipster.

Bijzonderheden

Ons huidige voedselsysteem is onhoudbaar en we lopen tegen de grenzen op van wat de aarde aankan. Wij zien dat het anders kan en voegen de daad bij het woord met Kipster.
Iedereen is welkom bij Kipster
Iedereen is welkom bij Kipster

 

Afbeeldingen

Kipster Beuningen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen