Entreegebouw GeoFort

Alice van Rijt 29-04-2020
21381 keer bekeken 0 reacties

Dit zijn de projecten die zijn ingediend voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 met als titel 'Brede blik op ruimte'. Projecten waar we als Gelderlander trots op mogen zijn.

Wil je weten welke projecten genomineerd zijn? Klik dan hier.

Het nieuwe entreegebouw markeert de eerste stap van GeoFort als science center over de Toekomst van de Planeet Aarde. Centraal staat bewustwording rondom energietransitie, klimaatverandering en smart cities. Het gebouw is daarmee een ruimtelijke invulling van een belangrijke toekomstvisie.

Keuzemenu ambities

Energietransitie
Klimaatadaptie
Woon- en leefomgeving
Cultuur en Erfgoed / Recreatie en Toerisme

In de gemeente(n)

West Betuwe

Omschrijving van de ligging van het project

Op het Fort bij de Nieuwe Steeg te Herwijnen

Periode van realisatie van het project

Daadwerkelijke realisatieperiode entreegebouw: 2017- begin 2019

De belangrijkste actoren in en rond het project

Het gebouw is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de BankGiro Loterij. Het gebouw biedt ruimte voor de verschillende bezoekers van het museum, waaronder scholen en reguliere bezoekers.

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Doel van het project is een entreegebouw voor het science center waar bezoekers op een prettige manier hun bezoek aan het museum kunnen starten. Het gebouw functioneert als poort naar de rest van het fort, waar ze worden ondergedompeld in verschillende thema's zoals energietransitie en klimaatverandering. Daarnaast biedt het gebouw ruimte voor onderwijs en activiteiten die deze missie ondersteunen, zoals lezingen en bijeenkomsten van stakeholders rondom deze thema's. Belangrijke opgave hierbij is geweest om het gebouw een eenheid te laten zijn met de historische omgeving van het forteiland. Aansluiting met o.a. de bestaande kazerne was hierbij een van de uitgangspunten.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Het gebouw zorgt voor een verbinding tussen het historisch erfgoed op het forteiland en moderne toekomstthema's. Hiermee worden verschillende ambities gekoppeld, waarmee de brede blik op ruimte ontstaat. Cultureel erfgoed wordt behouden en gekoppeld aan energietransitie en klimaatverandering. Niet alleen praktische toepassingen, maar vooral ook overkoepelend denken en bewustwording spelen hierbij een rol. Daarmee fungeert dit project ook als springplank voor idee├źn en verdere uitwerking op het gebied van deze thema's. De Provincie Gelderland heeft hiermee een kernlocatie op dit gebied. Daarnaast draagt het gebouw bij aan de culturele en recreatieve beleving in de woon/werk omgeving en het onderwijs in de regio.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Doelstelling is om op korte termijn een groen dak op het gebouw te realiseren. Hiervoor zijn we met verschillende partijen in gesprek. Dit zal zowel bijdragen aan de erfgoed uitstraling in aansluiting op het dak van de historische kazerne, als passen bij ruimtelijke doelen voor meer groen in de bebouwde omgeving.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Medewerker GeoFort

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen