13. Idylles in Park Lingezegen nabij Arnhem en Elst

Isabella Hol
0 reacties

Het is tijd om te stemmen op een van de twintig prachtige projecten die zijn genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit met als thema Brede blik op ruimte.

Van 14 september 2020 tot en met 14 december 2020 kan iedereen 1 stem uitbrengen op een van de onderstaande projecten. Mogelijk ontvangt dat project de publieksprijs. Een bedrag van 10.000,00 euro waar ze het project nog beter mee kunnen maken. Dus breng nu je stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen en stuur hen deze link www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen en gebruik #GPRK2020

Hoe kun je stemmen?

Stap 1.  Maak een account als je die nog niet hebt

Stap2. Bevestig je registratie via de mail die je ontvangt (misschien in je spambox)

Stap 3.  Log in op je account

Stap 4. Breng je stem uit. De mogelijkheid om te stemmen verschijnt op de foto s van deze pagina van de nominaties zodra je bent ingelogd. Scrol hiervoor een stukje naar beneden.

Stap 5. geef in het reactieveld van het project aan waarom dit project volgens jou moet winnen. De stemmer met de best onderbouwde mening ontvangt een leuk prijzenpakket.

We zijn ons ervan bewust dat we veel van je vragen, maar we willen dat deze prijs veilig en eerlijk verloopt. Daarom willen we dat je een account aanmaakt. Mocht je alleen een account willen om te stemmen, dan kun je je account direct weer verwijderen.

De bekendmaking van de winnaar van de publieks en juryprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 is op 18 december 2020.

Voor Park Lingezegen zijn drie idylles ontworpen – refererend aan berg, bos en water – die zorgen voor een ‘gedramatiseerde, verhevigde landschapsbeleving. Deze landschapstuinen geven ruimte voor contemplatie, in contrast met het levende landschap van Park Lingezegen en al de dynamiek die daarbij hoort.

Keuzemenu ambities

Biodiverstiteit
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

De gemeenten Lingewaard, Overbetuwe, Nijmegen en Arnhem

Omschrijving van de ligging van het project

De Idylles liggen verspreid in Park Lingezegen, Regio Arnhem-Nijmegen

Periode van realisatie van het project

2013-2019

De belangrijkste actoren in en rond het project

Projectbureau Park Lingezegen was naast opdrachtgever ook verantwoordelijk voor de communicatie en organisatie tussen de verschillende actoren zoals overheden en bewonersgroepen.

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

De drie idylles hebben een contemplatieve binnenwereld waar de bezoeker zich kan onttrekken aan de dagelijkse drukte in het landschapspark. Op de grens van buiten naar binnen staat bij iedere idylle een toegangspoort. De idylles gaan over de verbondenheid met de aarde, de gang van het leven en de vergankelijkheid ervan. In het ontwerp voor de Berg Idylle is een urnenmuur opgenomen. De Water Idylle bij De Rijkerswoerdse plassen is tevens als herinneringsplek voor overledenen. De Bosidylle zoekt de verbondenheid met de grond door de contouren van het voormalige kasteel opnieuw zichtbaar te maken.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Berg Idylle: De Berg Idylle transformeert een lastige plek in Park Lingezegen tegen de A325 tot een rustplek voor recreanten. De rand van de Berg Idylle bestaat uit een reeks van beboste eilandjes. Samen vormen zij een stapsteen in de natuurgebieden tussen de Rijn en de Waal. Langs de rand van de Berg Idylle ligt een reeks van beboste eilanden, die een ecologische stapsteen vormen tussen de natuurgebieden van de Waal en de Rijn. De nieuwe grondvorm heeft een terrasvormige opbouw. Vanaf de poort leidt een route naar de top met de pergola, waar zicht is over het weidse komgebied. Een lange urnenmuur begeleidt de route. Aan de zijde van de A325 zoekt een sober vormgegeven talud de samenhang met de aangrenzende aanlanding van het viaduct. Water Idylle: De Water Idylle in deelgebied Het Waterrijk grenst aan de bosrand. In het hart van het perceel is een vijver uitgegraven. De gekartelde omtrek van het water herinnert aan de begreppeling van de op de zware komklei gelegen weide. De rond de vijver getrokken omloop biedt een weids perspectief op de langs de Linge gelegen velden en moerasgronden. Aan de uiteinden van de kavel gelegen terrassen voorzien in ruimte voor beschouwing. Bos Idylle: De Bos Idylle is een ode aan de rijke geschiedenis van de plek. In de 13e eeuw werd een kasteel gebouwd dat in de 17e eeuw is vervangen door Huis te Ressen. Door de aanleg van snelwegen en het gebruik als opslagterrein raakte het terrein in verval. De Bos Idylle haalt het terrein uit de vergetelheid. Innovatieve betonblokken laten de contouren en dikte van de voormalige kasteelmuren zien. Het geheel is opgenomen in een natuurlijke wereld van een eiken-berkenbos, bloemrijk grasland en een bomenweide van hoogstamfruitbomen. Het voormalige gronddepot is verwerkt in nieuwe glooiingen. De bosaanplant omarmt het gebied en zorgt voor afscherming richting de snelweg. Een ring van walletjes rond het vroegere kasteel zorgt voor een extra inbedding. In de nieuwe bosrand ligt een halfronde zitplek, gericht op de toren van Ressen. De entreepoort markeert de grens van de binnenwereld.

Plan- en ontwerpproces

Voor Park Lingezegen heeft Event Architecture, in samenwerking met Feddes/Olthof Landschapsarchitecten (Berg en Bos Idylle) en Veenbebosch en Bosch (Water Idylle) drie landschapstuinen ontworpen. Event Architecture was de winnaar van een ontwerpprijsvraag ter stimulering van landschapskunst, uitgeschreven door de Provincie Gelderland. De vraag was om in het uitgestrekte park Lingezegen plekken te ontwerpen met een bijzondere betekenis. De uitwerking bestaat uit drie archetypische plekken: de Water Idylle, de Berg Idylle en de Bos Idylle. De idylles zorgen voor een ‘gedramatiseerde, verhevigde landschapsbeleving’. De idylles geven ruimte voor contemplatie, in contrast met het levende landschap van Park Lingezegen en al de dynamiek die daarbij hoort.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Feddes/Olthof landschapsarchitecten heeft samen met Event Architecture het ontwerp gemaakt voor de Berg Idylle en Bos Idylle in park Lingezegen.

Afbeeldingen

Idylle Lingezegen

Stemmen

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Cookie-instellingen