6. Kipster BV nabij Beuningen

Olivier Wegloop
0 reacties

Het is tijd om te stemmen op een van de twintig prachtige projecten die zijn genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit met als thema Brede blik op ruimte.

Van 14 september 2020 tot en met 14 december 2020 kan iedereen 1 stem uitbrengen op een van de onderstaande projecten. Mogelijk ontvangt dat project de publieksprijs. Een bedrag van 10.000,00 euro waar ze het project nog beter mee kunnen maken. Dus breng nu je stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen en stuur hen deze link www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen en gebruik #GPRK2020

Hoe kun je stemmen?

Stap 1.  Maak een account als je die nog niet hebt

Stap2. Bevestig je registratie via de mail die je ontvangt (misschien in je spambox)

Stap 3.  Log in op je account

Stap 4. Breng je stem uit. De mogelijkheid om te stemmen verschijnt op de foto s van deze pagina van de nominaties zodra je bent ingelogd. Scrol hiervoor een stukje naar beneden.

Stap 5. geef in het reactieveld van het project aan waarom dit project volgens jou moet winnen. De stemmer met de best onderbouwde mening ontvangt een leuk prijzenpakket.

We zijn ons ervan bewust dat we veel van je vragen, maar we willen dat deze prijs veilig en eerlijk verloopt. Daarom willen we dat je een account aanmaakt. Mocht je alleen een account willen om te stemmen, dan kun je je account direct weer verwijderen.

De bekendmaking van de winnaar van de publieks en juryprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 is op 18 december 2020.

"Dit is de meest mens-, milieu-, en diervriendelijke kippenboerderij ter wereld" Aldus kopt de Volkskrant

Keuzemenu ambities

Klimaatadaptie
Circulaire economie
Biodiverstiteit
Economisch vestigingsklimaar
Bereikbaarheid
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Beuningen

Omschrijving van de ligging van het project

Aan de Hosterdstraat in Beuningen, dicht tegen de woningen staat onze revolutionaire kippenboerderij.

Periode van realisatie van het project

10 januari 2020 opende Minister Schouten de boerderij

De belangrijkste actoren in en rond het project

Gemeente, Provincie, de Dierenbescherming, Wageningen Universiteit, Lidl, Nijsen/Granico

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Welzijn en gezondheid van dier en mens staat bij ons voorop. Onze boerderij stoot significant minder fijnstof uit en onze kippen voeren we met reststromen. Zo maken we geen gebruik van grond om voer te telen. Deze grond kunnen we in theorie teruggegeven aan de natuur of de mensen. Zo dragen we niet alleen bij aan een beter milieu en gaan ze verspilling tegen, maar besparen we ook veel land. Er is geen andere kippenboer ter wereld die dit ook doet. Een ander belangrijk aspect is dat iedereen altijd onze boerderij kan bezoeken. We hebben een ontvangstruimte met expositie ingericht.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Kipsterkippen eten resten van het land en uit de voedselindustrie. Voor de productie van een scharrelei heb je 0,20 m2 grond nodig. Voor biologisch is dit 0,22 m2. Kipstereieren produceren we ‘grondloos.’ Onze Kipster Farm produceert circa 14.000.000 eieren per jaar. Dit betekent op jaarbasis een besparing van 3.000.000 m2 (3 km2 = 300 hectare) grond in vergelijking met scharreleieren en nog meer in vergelijking met biologische eieren. Onze boerderij bespaart per jaar zo’n 450 voetbalvelden aan grond. Van over de hele wereld kom men kijken in Beuningen hoe we dat voor elkaar krijgen.

Plan- en ontwerpproces

Aan het concept van Kipster hebben we ruim vier jaar ontwikkeld. Bij het proces hebben we ook de 'natuurlijke vijand' van de boer betrokken, zoals WakkerDier en andere NGO's. Verder heeft de WUR een grote bijdrage geleverd aan de basis van het concept. Nijsen/Granico heeft bijzonder werk verricht bij de ontwikkeling van het voer.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Vanuit alle continenten is belangstelling voor Kipster. Mensen uit bijvoorbeeld Brazilie, Korea, Japen Austratlie en vele Afrikaanse landen komen kijken hoe wij het doen. Wij hebben contracten met partijen in de USA, Duitsland, Frankrijk, en Belgie om ook in deze landen te starten met Kipster.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Samen met mijn 3 compagnons ben ik een van de oprichters. Ik ben verantwoordelijk voor communicatie en de verdere (internationale) uitrol van Kipster.

Bijzonderheden

Ons huidige voedselsysteem is onhoudbaar en we lopen tegen de grenzen op van wat de aarde aankan. Wij zien dat het anders kan en voegen de daad bij het woord met Kipster.
Iedereen is welkom bij Kipster
Iedereen is welkom bij Kipster

 

Afbeeldingen

Kipster Beuningen

Stemmen

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Cookie-instellingen