Gelderse campagne om beter te leren lezen en schrijven

Daphne Seegers 01-07-2020
15006 keer bekeken 0 reacties

Op deze nieuwspagina delen we nieuwsbericht over alles wat te maken heeft met de aanpak van laaggeletterdheid. Om te laten zien hoeveel mooie intitiatieven er zijn maar óók om om het belang hiervan te onderstrepen.

In Gelderland hebben ongeveer 200.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Deze mensen - met Nederlands als moedertaal – hebben bijvoorbeeld moeite met hun kind voorlezen of een veiligheidsinstructie begrijpen.

Daarom komt er in Gelderland extra aandacht voor dit probleem met de campagne ‘Gelderland Geletterd’. Deze campagne richt zich op die mensen die het taalcursusaanbod nog niet kennen of die de stap om zich aan te melden nog niet durven te zetten.

Samenwerken aan een geletterd Gelderland
De campagne Gelderland Geletterd met de slogan 'Beter lezen en schrijven? Daar heb je recht op!' is opgezet met behulp van een testpanel met mensen uit de doelgroep. Ervaringsdeskundigen weten het best hoe deze doelgroep te bereiken is, en op welke manier de campagne hen kan helpen. De campagne begint nu met radio- en tv-spots en een social mediacampagne. In september, tijdens de Week van Lezen en Schrijven, vanaf 7 september 2020, zetten Gelderse Leer- en taalhuizen, bibliotheken, gemeenten en onderwijs- en welzijnsinstellingen de campagne in. Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland Geletterd wordt.

Dagelijks leven
Daarvoor is het belangrijk dat mensen niet langer hun probleem verbergen. Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. Het gaat niet alleen om het voorlezen van je kind of kleinkind, maar ook om het goed kunnen lezen van officiële brieven van bijvoorbeeld de belastingdienst of de gemeente. Met deze campagne willen we dit meer bespreekbaar maken. “Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ervaren dit dagelijks. Daar willen wij wat aan doen. Gezamenlijk pakken we dit op, we willen dat iedereen in Gelderland mee kan doen!”, zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth.

Tweede campagne
Samen met Rijnbrink, Samenwerkende Gelderse bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, gemeenten en het onderwijs zet provincie Gelderland zich in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is de tweede campagne en hiermee willen de mensen nog meer op voorbeelden in hun dagelijks leven aanspreken

Meer informatie
Campagnewebsite:
https://daarhebjerechtop.nl/
Kennisplatform Gelderland Geletterd met campagnemateriaal: https://www.gelderlandgeletterd.nu

Afbeeldingen

Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen