Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Blogs

 • Gelderland in gesprek over de klimaattransitie!

  Christel Verhaaf 02-09-2021 104 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Gelderland in gesprek over de klimaattransitie! bekijken

  Wil je leren hoe je klimaatvriendelijkere keuzes kan maken? Hoe je ambassadeur van de klimaattransitie kunnen worden? Woon of werk je in de provincie Gelderland en wil je met medebewoners het gesprek aangaan over het klimaat en helpen ontdekken hoe jij kan bijdragen? Wij nodigen samen met KlimaatGesprekken deelnemers uit voor een inspiratiesessie! Daarnaast kun je deelnemer worden van de workshopreeks. Iets voor jou? Geef je dan nu op voor de inspiratiesessie van 2 oktober.

  De Provincie Gelderland en Stichting KlimaatGesprekken willen de komende jaren nóg meer inwoners bij de klimaattransitie ondersteunen. En daarom zoeken we deelnemers, die samen met buurt-, dorps- of stadgenoten willen ontdekken welke klimaatvriendelijke keuzes zij kunnen maken. Op een positieve manier die uitgaat van wat kan en past, door de stimulans van een groep gelijkgestemden en door voorbeeldgedrag.

  Op zaterdag 2 oktober van 15:00 – 17:15 uur organiseren we samen met KlimaatGesprekken een inspiratiesessie. Voor iedereen in Gelderland die geïnspireerd wil raken door gelijkgestemden, die tips wil vragen of delen en die een middagje wil opladen om met frisse energie bij te dragen aan de klimaattransitie. Deze online inspiratiesessie is gratis toegankelijk.

  Enthousiast geworden en lijkt het je leuk om deel te nemen aan de workshopreeks in Gelderland? Geef je dan nu alvast op voor de wachtlijst, dan krijg je bericht als de (nieuwe) klimaatcoaches een groep bij jou in de buurt te starten!

  Daarnaast bieden wij 24 inwoners van Gelderland dit najaar de mogelijkheid om onze klimaatcoachtraining (t.w.v. €800) gratis te volgen. Doe je mee, dan betaal je alleen een borg van €100 euro, die je na begeleiding van twee workshopseries terugkrijgt. Schrijf je je in, dan kun je aangeven van deze mogelijkheid gebruik te willen maken. Er zijn nog maar enkele plekken vrij in september, dus geef je snel op!

  Meer info lees je hier: https://www.klimaatgesprekken.nl/gelderland/

 • Kinderen brengen kleur in Goffertpark

  ProfielfotoSam Alqalqeely 18-12-2020 1429 keer bekeken 0 reacties

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving door subsidie aan te bieden om zelfbedachte projecten waar te kunnen maken. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Inheemse planten en dieren in het Goffertpark

  De Nijmeegse stichting NL Bloeit! wil meer aandacht voor planten en dieren die van oorsprong in Nederland voorkomen.  De stichting voert opdrachten uit in heel Nederland. In Nijmegen ging ze aan de slag met het Goffertpark en betrok er zoveel mogelijk Nijmegenaren bij. 

  Luchtfoto tijdens het werk

  70.000 biologische bloembollen in het Goffertpark

  Samen met meer dan 300 kinderen van verschillende basisscholen, enkele ouders en met het team van de kinderboerderij de Goffert heeft NL Bloeit! op diverse plekken in het park ruim 70.000 biologische bloembollen geplant, ongeveer 2.000 m2.  De kinderen mochten ook bloembollen meenemen naar huis of school om daar de tuin of het schoolplein op te fleuren. Ook kreeg het Goffertpark achter het openluchttheater een nieuwe boszoom met inheemse bomen en struiken en werd een bloemenweide van ruim 1.000 m2 ingezaaid. Bovendien is ook een voedselparkje ingeplant met vele bomen, struiken en planten met ongeveer 1800 m2.

  Kibderen planten bollen

  Groen Verbindt

  Arjan Vernhout is voorzitter van NL Bloeit! en is tevreden over de verandering in het Goffertpark: “we zijn sinds een aantal jaren actief om het Goffertpark kleurrijker en natuurlijker te maken. We werken samen met gemeente Nijmegen, basisscholen en de kinderboerderij. We krijgen complimenten van buurtbewoners, zij zijn erg blij met de nieuwe bloemen in het park. Als ik kijk naar wat we met behulp van de subsidie samen met de kinderen hebben gedaan, ben ik daar erg trots op. Het was fijn om mijn enthousiasme met de kinderen te delen en samen de handen uit de mouwen te steken. De kinderen leerden zo bijna spelenderwijs hoe belangrijk natuur voor ons is en hoe fijn het is om buiten te zijn.’

  Bloemenweide in het Goffertpark

  Duurzaam Beheer

  De gemeente Nijmegen is de eerste verantwoordelijke voor het beheer van het Goffertpark. Maar ook de kinderen en de ouders dragen nog steeds hun steentje bij. Vooral bij de nieuwe boszoom en het voedselparkje, dat doen ze samen met de kinderboerderij.

  Vrijwilligers planten het voedselparkje in

  Meer informatie

  Lees meer over dit idee op de website van Stichting NL Bloeit!. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jouw initiatief dat onder andere bijdraagt aan biodiversiteit? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.

   

  Dit is de laatste blog uit de reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over:

  -          Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel;

  -          Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden.

  -          Wilde bijen zijn welkom in Arnhem

  -          90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede

 • 90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede

  ProfielfotoSam Alqalqeely 04-12-2020 2507 keer bekeken 0 reacties

   

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Groene daken voor een mooiere buurt

  De bewonerscommissie van de nieuwe wijk Enka in Ede probeert op allerlei manieren om hun buurt mooier te maken. Zij organiseerde 2 jaar geleden een avond met bewoners uit de wijk om te praten over leefbaarheid, mobiliteit, duurzaamheid en meer. De bewoners praatten in  werkgroepen over de kansen voor hun buurt. De werkgroep ’natuur en duurzaamheid’ kwam met het idee voor groene daken.

  Bloemrijke dak

  Samen is makkelijker en goedkoper

  Arjon Buijert van de bewonerscommissie: “Tijdens de ontmoetingsavond riep iemand: ‘Ik wil een groen dak en ik ben benieuwd of meer mensen dat willen of me daarbij kunnen helpen.’ Deze oproep viel in goede aarde. En zo ontstond het initiatief voor groene daken in de Enka. Ze waren overtuigd dat een groen dak zorgt voor waterretentie, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en  biodiversiteit in de buurt. Daarnaast hadden ze ook het besef dat het makkelijker en goedkoper zou zijn om het samen te doen zorgde voor veel enthousiasme. Het trok zelfs mensen die twijfelden over de streep.”

  Ontmoetingsavond bewoners OP Enka

  Samen aan de slag

  De bewonerscommissie maakte een projectplan en een website om elkaar te informeren. Een expert rekende de kosten door. Er werd een nieuwe bewonersavond georganiseerd. En er werd in kaart gebracht hoeveel bewoners interesse hadden. Met die informatie vond de commissie de weg naar de provincie: door de subsidie ‘burgerbetrokkenheid bij groen, natuur en landschap’ konden ze dit idee ook echt uitvoeren.

  Schuur met sedumdak

  Betrokken buren

  Arjon Buijert : “Er zijn 90 groene daken aangelegd. Dat is meer dan 20% van de wijk. Daar ben ik heel trots op. Bovendien was het heel leuk om te zien hoe bereid en betrokken de mensen waren en hoe ze bij elkaar kwamen en samenwerkten tijdens de volgende stappen van het project.”

  Verdeling van de 90 groene daken

  Toekomstplannen

  Arjon Buijert: “Er komen nog veel nieuwe woningen in de buurt en we hopen dat nieuwe bewoners ook groene daken willen. Dan gaan we een tweede ronde doen.” De werkgroep ’natuur en duurzaamheid’ wil daarnaast een terugkomdag organiseren om te kijken naar nog meer mogelijkheden om de wijk zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te maken. Er is ook een plan voor de toekomst om met kinderen en hun ouders insectenhotels te maken en in hun achtertuin te plaatsen.

  Mooi geel sedumdak

  Meer informatie

  Lees meer over de voordelen van groene daken en over dit project op de pagina van Enka-Ede. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag om jouw buurt groener te maken? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.

  Dit is blog 4 van een reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over:

  -          Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel;

  -          Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden.

  -          Wilde bijen zijn welkom in Arnhem

  -          Kinderen brengen kleur in Goffertpark

 • Wilde bijen zijn welkom in Arnhem

  ProfielfotoSam Alqalqeely 30-10-2020 4324 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Wilde bijen zijn welkom in Arnhem bekijken

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Meer dan honingbijen

  Bij het woord bijen denken veel mensen meteen aan honingbijen, terwijl in Nederland circa 360 soorten bijen bekend zijn. De helft van deze soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd. Het aantal bijen gaat achteruit, want bloemrijk grasland is in de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat heeft weer grote invloed op de biodiversiteit, omdat bijen en andere insecten voor de bevruchting van planten zorgen.

  Ruimte voor bijen

  Daarom wil Stichting Arnhem Zoemt de kennis over de wilde bij en zijn leefgebied bij de Arnhemmers vergroten en initiatieven zichtbaarder maken. Daarnaast werkt de stichting met de vrijwilligers aan meer openbaar groen in de stad en ondersteunt ze initiatieven van inwoners voor aanleg en onderhoud van het leefgebied van de wilde bij.

  Marja van der Veen, coördinator: “In oktober 2016 organiseerden we een bijeenkomst over wilde bijen. Er waren meer dan 25 deelnemers. We dachten na over hoe we dit idee kunnen opschalen en samen met hen maakten we een kaart van kansrijke locaties in Arnhem. Daarna begonnen we met een werkgroep bij Park Klarenbeek om een bijengebied te maken.”

  Bijeenkomst ‘’wilde bijen’’ in Molenplaats Sonsbeek

  Krachten bundelen

  Lianne Konings, bestuurslid: “Ons belangrijkste doel is om mensen te informeren, zodat ze bewust zijn van het belang van bijen voor onze biodiversiteit. Daarna willen we hen stimuleren om zelf na te denken over wat ze kunnen doen voor de bijen in hun leefomgeving.” Met behulp van de subsidie kon Arnhem Zoemt meer dan 10 informatiebijeenkomsten organiseren in Arnhem en Oosterbeek. Daarnaast stonden ze regelmatig op markten met informatie en activiteiten. Ze hebben ook een website waarop ze initiatieven laten zien.

  Informatiebijeenkomst op de Heijenoordschool
  Buitenbijeenkomst in Park Klarenbeek

  Zaaien voor de toekomst

  De stichting is niet alleen bezig met het vergroten van de bewustwording. Ze zaaien ook op plekken. Zo is Park Klarenbeek een prettige plek voor bijen in Arnhem geworden. Verder werken ze aan het project ‘Adopteer een bij’, waarin ze kijken welke bijen het moeilijk hebben en hoe je ze kunt helpen. Sommige soorten kunnen bijvoorbeeld maar van één bloem leven. Juist hier is de rol van dit project om met de bewoners te zorgen dat deze bloem in de wijk voorkomt.

  Bloemrijk Park Klarenbeek
  Zaaiactie in park Klarenbeek

  Meer informatie

  Lees meer over dit idee op de website van Arnhem Zoemt. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jouw initiatief dat onder andere bijdraagt aan biodiversiteit? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.

  Dit is een reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over:

  -          Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel;

  -          Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden.

  -          90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede

  -          Kinderen brengen kleur in Goffertpark

 • ‘Otis x Thiemeloods’ viert het kleine theater!

  Roy Potijk 26-10-2020 4359 keer bekeken 0 reacties
  Bericht ‘Otis x Thiemeloods’ viert het kleine theater! bekijken

  Dat de uitwerking van de maatregelen rondom het coronavirus een grote impact hebben op de cultuursector mag overduidelijk zijn. Veel voorstellingen zijn komen te vervallen en veel artiesten hebben moeite om voldoende, zij het überhaupt, speelplekken te vinden. Reden genoeg voor Thiemeloods en Meneer Otis om de handen ineen te slaan vanuit een gedeelde liefde voor cultuur en met name voor storytelling, cabaret en theater.

  Vanaf 1 november presenteren zij vanuit deze samenwerking twee programmalijnen; Otis x Thiemeloods op de zondagen, met storytelling, theater en cabaret. Op de donderdagen wordt het podium gevuld met comedy tijdens een reeks try-out avonden. Het programma bestaat onder andere uit  Sinead O'Brien, Wouter Monden, Arjan Kleton, Soula Notos, Ramon Chatrer, Marjolein Frijling, Lonneke Dort, en zal de aankomende weken verder aangevuld worden.

  Voorstellingen die vermaken, voorstellingen die actueel zijn, voorstellingen in het Nederlands, maar ook in het Engels. Met een grote diversiteit in het programma is er voor iedereen de mogelijkheid om in tijden van sociale afstand toch een avondje uit te plannen.

  Op 1 november start Otis x Thiemeloods met de voorstelling Roestplaats van Ramon Chatrer. Met een combinatie van manische hersenspinsels en rauwe kleinkunst duikt Ramon Chatrer in de beerput die altijd maar gedempt moet blijven. Hij zingt en schreeuwt over de onrust die schuilgaat achter zijn charmante voorkomen.

  Otis x Thiemeloods wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Thiemeloods en Meneer Otis.

   

 • Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden

  ProfielfotoSam Alqalqeely 09-10-2020 9951 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden bekijken

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Laan zonder bomen

  Een groep buurtbewoners in Rheden wilde hun buurt prettiger maken om in te wonen. Zo wilden ze meer groen in hun straat, de Wurfbainlaan. Daarom vroegen ze subsidie aan bij provincie Gelderland.

  Paul Povel, initiatiefnemer: “Hoewel we aan een ‘laan’ woonden, hadden we maar 1 eenzame boom! Daarbij wonen we op het laagste punt van Rheden; bij hevige regenval staat onze straat blank.”

  Dit was de situatie voor het begin met vergroenen van de wijk 

  Begin bij je huis

  “We begonnen met onze voortuinen. Daar lagen grote kiezels. Die laten wel regenwater door, maar we merkten dat ze ’s avonds veel warmte vasthielden. Bovendien hebben we veel kraaien in de wijk, maar geen kleine vogels. Daarom vervingen we de stenen door bomen, heggen, bloemen en gras. Dit is koeler, en we hopen dat vogels nu wel graag in onze tuinen komen.”

  Luchtfoto van de groene voortuinen in de wijk 

  Samen schoffelen

  Ongeveer 8 gezinnen hielpen enthousiast mee om tegels en zand te verwijderen en 5 bomen en veel bloemen en hagen te planten bij de parkeerplaats Ook het onderhoud doen ze samen: onkruid wieden en water geven. “Soms sta ik buiten te schoffelen en dan komt een buurman met de groene container en een ander met zijn schoffel. Opeens hebben we dan een leuk praatje en drinken we samen een biertje. De kinderen uit onze wijk helpen ook met onkruid wieden en water geven.”

  Eerst werd de stoep verwijdered 
  Daarna hebben de bewoners het ingeplant

  Levendige, leefbare buurt

  “We zien nu veel vogels en insecten op ons groene plein en we merken ook dat meer mensen door de straat wandelen. Het wordt druk en gezellig in de straat.”

  De parkeerplaats is nu groen en bloemrijk

  Meer informatie

  Lees meer over dit idee op de website van Gemeente Rheden. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag om jouw buurt groener te maken? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’. Dit is een reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over de :

   

  -          Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel;

  -          Wilde bijen zijn welkom in Arnhem

  -          90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede

  -          Kinderen brengen kleur in Goffertpark

 • Huiszwaluwentil bij Oude IJssel geplaatst dankzij subsidie

  ProfielfotoSam Alqalqeely 02-10-2020 10813 keer bekeken 0 reacties

    

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Plek voor de zwaluwen

  Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer Oude IJssel (VAL) in de Achterhoek is een agrarische natuurvereniging die uit meer dan 200 leden bestaat. Ze zijn vooral bezig met de ontwikkeling van de natuur in hun omgeving. Rob Geerts, ambtelijk secretaris: “Het gaat niet zo goed met de zwaluw. De afgelopen decennia is het aantal zwaluwen achteruitgegaan, doordat ze geen goede plaatsen kunnen vinden om een nest te bouwen.

  We wilden graag wat doen voor de zwaluw, dus leek het ons een leuk idee om in Gendringen een huiszwaluwentil te bouwen. De tweede in de Achterhoek.” In 2019 ontving VAL de subsidie en heeft daarvan een huiszwaluwentil, een informatiebord en telefoonmasten geplaatst. Op het bord staat informatie over waarom de zwaluwtil hier staat en het belang van zwaluwen. 

  Dit was de situatie voor het plaatsen van de huiszwaluwentil

  Samen aan de slag

  Veel mensen uit de vereniging hebben er tijd ingestoken om handen en voeten aan dit project te geven. “We kozen bewust voor een toeristische plek waar veel wandelaars en fietsers komen. Voor de zwaluw zijn er plassen waar genoeg voedsel is zoals insecten, en water en modder waarvan hij zijn nest kan bouwen. We zijn er trots op dat we de zwaluwentil op de meest geschikte plek konden plaatsen.”

  Dit is de situatie na het plaatsen van de huiszwaluwentil

  Beeld uit het verleden

  “De reacties en de foto’s van mensen die zwaluwen op een draad zagen zitten gaan heel snel via sociale media en dit wordt heel erg door de bewoners gewaardeerd. Ook de 2 authentieke telefoonpalen zijn niet alleen aantrekkelijk voor zwaluwen, maar roepen ook leuke herinneringen op van de jaren 60.”

  Zwaluwen op de telefoondraden 

  Nog even geduld

  “Helaas hebben de zwaluwen hun weg naar de til nog niet gevonden, maar naar de andere 4 tillen in Gelderland kwamen ze uiteindelijk ook. Dus we moeten gewoon geduld hebben.”

  Meer informatie

  Lees meer over dit project op de pagina van VAL Oude IJssel.Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag om jouw buurt groener te maken? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.

  Dit is de eerste blog uit de reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over:

  -          Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden.

  -          Wilde bijen zijn welkom in Arnhem

  -          90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede

  -          Kinderen brengen kleur in Goffertpark

 • Meer aandacht voor kunst en cultuur en een sportief cadeau voor ouderen in de gemeente Buren!

  Joris Maier 04-08-2020 11975 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Meer aandacht voor kunst en cultuur en een sportief cadeau voor ouderen in de gemeente Buren! bekijken

  Donderdag 4 juni 2020 hebben cultuurcoach Karlijn en buurtsportcoach Joris hardlopend en fietsend een route van ruim 50 kilometer langs basisscholen en kinderopvangorganisaties in de gemeente Buren afgelegd.

  De sportieve activiteit is georganiseerd om symbolisch het startsein te geven voor meer aandacht voor kunst & cultuur op basisscholen en kinderopvangorganisaties in de gemeente Buren. Iedere vestiging kreeg voorafgaand aan de tocht een eigen puzzelstuk dat naar eigen wens (door kinderen) versierd kon worden. Karlijn en Joris hebben op 4 juni alle puzzelstukken (hardlopend en fietsend) opgehaald en op het gemeentehuis met een delegatie van betrokken organisaties de puzzels in elkaar gelegd. De puzzels zijn gefinancierd met een bijdrage uit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven”. Deze sportieve en culturele activiteit sloot perfect aan op het doel van de subsidie, namelijk; ‘zorgen voor sociale verbinding in de periode dat de COVID-19 maatregelen gelden’.

  Op donderdag 4 juni 2020 was het ook ‘Nationale Opa en Oma dag’. Daarom wilden we ook graag iets doen voor ouderen in de gemeente Buren. En dan juist voor de ouderen die bijvoorbeeld door ziekte en/of ouderdom beperkt worden in hun mogelijkheden.

  In overleg met Zorgcentra De Betuwe kozen we ervoor om financiële middelen in te zamelen, waarmee de organisatie een virtuele Silverfit fiets aan kan schaffen voor de dagbesteding van kwetsbare ouderen (opa’s en oma’s)! Ouderen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met de Silverfit fiets virtuele tochten maken en zo bijvoorbeeld in hun eigen woonplaats fietsen.
  De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor ouderen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De fiets vergroot het plezier in bewegen en draagt bij aan het welzijn/kwaliteit van leven van senioren in zorgcentra. Op 4 juni 2020 is door sponsoring en donaties (inwoners en bedrijven) een bedrag van € 645,- verzameld.

  Aanschaf van een virtuele Silverfit fiets is kostbaar. De verzamelde € 645,- is aangevuld met een bijdrage uit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven” en een bijdrage uit het ‘Leefbaarheidsbudget’ van de gemeente Buren. Deze bundeling van geldstromen heeft ervoor gezorgd dat op donderdag 30 juli 2020 een virtuele Silverfit fiets overhandigd kon worden aan de bewoners van zorgcentrum Oranjehof in Buren (vestiging Zorgcentra de Betuwe). Wat een feest en wat een mooi sociaal en verbindend initiatief in de gemeente Buren.
  Klik op de volgende link voor een compilatiefilmpje van deze uitreiking; https://www.youtube.com/watch?v=0HKUJfGUhj4

  Onze dank gaat uit naar Provincie Gelderland voor beschikbaar stellen van budget vanuit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven” en de gemeente Buren voor toekenning van een bijdrage uit het ‘Leefbaarheidsbudget’, SUPER!!!

  Met vriendelijke groet,
  Joris Maier (coördinator buurtsportcoaches en cultuurcoach gemeente Buren)

 • Techniekpact Regio Foodvalley

  Marit Rietveld 18-06-2020 17039 keer bekeken 0 reacties

  Om voldoende technisch personeel en talent op te leiden dat duurzaam inzetbaar is slaan de overheden, ondernemers en onderwijs de handen in een met het Techniekpact Regio Foodvalley. Werkgevers in de regio geven aan in toenemende mate moeite te hebben om aan geschikt (technisch) personeel te komen. Met het Techniekpact gaan de partijen samen werken aan voldoende slimme en vakbekwame technici voor de banen van nu én van morgen.

  Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van mensen en bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie, duurzame woonconcepten, de ouderenzorg en duurzame voedselproductie. De werkgevers hebben op dit moment al moeite voldoende personeel te vinden door vergrijzing, te weinig instroom, de groeiende rol van techniek en de veranderende eisen aan werknemers. Het gaat om beroepen als automonteur, elektromonteur, loodgieter of operator procesindustrie/ voedingsindustrie. Maar ook in de bouw treden knelpunten op bij het vinden van vakmensen als metselaars, werkvoorbereiders en uitvoerders.

  Tegelijkertijd wordt door de ambities en maatschappelijke ontwikkelingen de vraag naar specialistisch technisch talent groter, bijvoorbeeld in de ICT en op het snijvlak van techniek en agro-food. Techniek ontwikkelt zich steeds sneller, om deze reden moet technisch personeel flexibel zijn en in staat zijn te werken aan en met nieuwe technieken. Het effect van techniek op bestaande banen is ook groot. Zo vraagt de inzet van nieuwe technologieën als e-health, domotica en zorgrobots in de zorgsector meer van de technologische en ICT-vaardigheden van zorgmedewerkers. Het is dus steeds belangrijker dat werknemers hun (technische) kennis en vaardigheden op peil houden.

  Techniekpact versnelt innovatie

  Door samen te werken om technisch talent op te leiden, te behouden en te ontwikkelen kunnen maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming en een eerlijke voedselproductie versneld worden. Zo krijgen technologische en strategische innovaties sneller vorm en blijft de Regio Foodvalley een economisch stabiele topregio op het gebied van landbouw en voeding.

  Partners van Techniekpact

  Onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers zullen nog meer  gaan samenwerken om voldoende technisch personeel op te leiden dat in staat is met de techniek van de toekomst te werken. Dit vraagt om afstemming en coördinatie in de regio, maar ook om kennisdeling en gericht projecten aanjagen. In het Techniekpact werken de volgende partijen nauw samen: Regio Foodvalley, Knooppunt Techniek, Food Valley Netwerk VO-HO, Wageningen University, Vo, mbo, hbo, wo- onderwijs, opleidingsbedrijven, werkgevers- en branche organisaties. De Provincie Gelderland subsidieert de uitvoering van het Techniekpact.

   

 • Gelderland maakt het mogelijk, Baby Otis Festival

  Roy Potijk 16-01-2020 22889 keer bekeken 0 reacties
  Bericht Gelderland maakt het mogelijk, Baby Otis Festival bekijken

  In het weekend van 31 januari en 1 februari presenteert Meneer Otis een geheel nieuwe Baby Otis in Nijmegen. Twee avonden kopje onder in Jazz, elektronische geluiden en Instrumentale Dance. Baby Otis wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Meneer Otis en BreBl. Gesteund door de Provincie Gelderland.

  Het weekend begint in de speeltuin van SCHNTZL (BE) met de constante zoektocht naar het behoud van fragiliteit: hoe kunnen strikte compositie en vrije improvisatie worden gecombineerd. Gevolgd door Rok Zalokar Trio’s ‘Port Songs’, een verzameling van composities voortgekomen uit het leven en componeren in havensteden. Ontstaan in Rotterdam, Kopenhagen en de stad waar de jazz en zijn piano taal verscheen voor de eerste keer, New Orleans. Het multiculturele karakter van die steden is de belangrijkste inspiratiebron, niet door directe culturele fusion, maar door het gebruik van een abstractie van het proces waarin deze elementen samenkomen. Verder in Rotterdam, een echte multiculturele smeltkroes, waar de muziek van de 6-koppige band Greyheads ontstond. De muziek raakt het dagelijkse leven van deze drukke stad. Ze benaderen jazz met live elektronica, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop invloeden die samensmelten in een opwindende, groovy en levendige toon. Uit de drukte in de NAFT (BE), een explosieve, innovatieve mix van live house, techno en dance beats. Verfrissende house-gebaseerde muziek is de toet van de avond met KAUW, allemaal live uitgevoerd. In een wereld waar dansvloeren worden geregeerd door DJ’s, is KAUW op zoek naar een verfrissend, dansbaar geluid, allemaal live uitgevoerd.

  Glas Museum (BE) opent de zaterdag met een combinatie van moderne jazz en elektronische vibes. Gevolgd door de prikkelende composities van het Half Easy Trio Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten, is om contrasten te creëren, in welke zin dan ook. Van het contrast naar ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar samen te laten komen brengt Fast D de avond naar de nacht. De Valvetronic Brassband grijpt de nacht met geïnspireerd door dance en hiphop. De jazz achtergrond van de meeste leden in de band zorgt voor zeer muzikale en spetterende solo’s. De improviserende muzikanten van The Incredible Stack sluiten Baby Otis puntig af.  Muziek zonder opsmuk, alleen het samenspel van een percussieve gitaar, een scheurend orgel, stampende bas en stotterende, beukende drums.

  Meer informatie vind je op onze website: www.babyotis.nl

   

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.