Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

Blogs

 • Techniekpact Regio Foodvalley

  Marit Rietveld June 18, 2020 5070 keer bekeken 0 comments

  Om voldoende technisch personeel en talent op te leiden dat duurzaam inzetbaar is slaan de overheden, ondernemers en onderwijs de handen in een met het Techniekpact Regio Foodvalley. Werkgevers in de regio geven aan in toenemende mate moeite te hebben om aan geschikt (technisch) personeel te komen. Met het Techniekpact gaan de partijen samen werken aan voldoende slimme en vakbekwame technici voor de banen van nu én van morgen.

  Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van mensen en bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie, duurzame woonconcepten, de ouderenzorg en duurzame voedselproductie. De werkgevers hebben op dit moment al moeite voldoende personeel te vinden door vergrijzing, te weinig instroom, de groeiende rol van techniek en de veranderende eisen aan werknemers. Het gaat om beroepen als automonteur, elektromonteur, loodgieter of operator procesindustrie/ voedingsindustrie. Maar ook in de bouw treden knelpunten op bij het vinden van vakmensen als metselaars, werkvoorbereiders en uitvoerders.

  Tegelijkertijd wordt door de ambities en maatschappelijke ontwikkelingen de vraag naar specialistisch technisch talent groter, bijvoorbeeld in de ICT en op het snijvlak van techniek en agro-food. Techniek ontwikkelt zich steeds sneller, om deze reden moet technisch personeel flexibel zijn en in staat zijn te werken aan en met nieuwe technieken. Het effect van techniek op bestaande banen is ook groot. Zo vraagt de inzet van nieuwe technologieën als e-health, domotica en zorgrobots in de zorgsector meer van de technologische en ICT-vaardigheden van zorgmedewerkers. Het is dus steeds belangrijker dat werknemers hun (technische) kennis en vaardigheden op peil houden.

  Techniekpact versnelt innovatie

  Door samen te werken om technisch talent op te leiden, te behouden en te ontwikkelen kunnen maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming en een eerlijke voedselproductie versneld worden. Zo krijgen technologische en strategische innovaties sneller vorm en blijft de Regio Foodvalley een economisch stabiele topregio op het gebied van landbouw en voeding.

  Partners van Techniekpact

  Onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers zullen nog meer  gaan samenwerken om voldoende technisch personeel op te leiden dat in staat is met de techniek van de toekomst te werken. Dit vraagt om afstemming en coördinatie in de regio, maar ook om kennisdeling en gericht projecten aanjagen. In het Techniekpact werken de volgende partijen nauw samen: Regio Foodvalley, Knooppunt Techniek, Food Valley Netwerk VO-HO, Wageningen University, Vo, mbo, hbo, wo- onderwijs, opleidingsbedrijven, werkgevers- en branche organisaties. De Provincie Gelderland subsidieert de uitvoering van het Techniekpact.

   

 • Gelderland maakt het mogelijk, Baby Otis Festival

  Roy Potijk January 16, 2020 10262 keer bekeken 0 comments

  In het weekend van 31 januari en 1 februari presenteert Meneer Otis een geheel nieuwe Baby Otis in Nijmegen. Twee avonden kopje onder in Jazz, elektronische geluiden en Instrumentale Dance. Baby Otis wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Meneer Otis en BreBl. Gesteund door de Provincie Gelderland.

  Het weekend begint in de speeltuin van SCHNTZL (BE) met de constante zoektocht naar het behoud van fragiliteit: hoe kunnen strikte compositie en vrije improvisatie worden gecombineerd. Gevolgd door Rok Zalokar Trio’s ‘Port Songs’, een verzameling van composities voortgekomen uit het leven en componeren in havensteden. Ontstaan in Rotterdam, Kopenhagen en de stad waar de jazz en zijn piano taal verscheen voor de eerste keer, New Orleans. Het multiculturele karakter van die steden is de belangrijkste inspiratiebron, niet door directe culturele fusion, maar door het gebruik van een abstractie van het proces waarin deze elementen samenkomen. Verder in Rotterdam, een echte multiculturele smeltkroes, waar de muziek van de 6-koppige band Greyheads ontstond. De muziek raakt het dagelijkse leven van deze drukke stad. Ze benaderen jazz met live elektronica, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop invloeden die samensmelten in een opwindende, groovy en levendige toon. Uit de drukte in de NAFT (BE), een explosieve, innovatieve mix van live house, techno en dance beats. Verfrissende house-gebaseerde muziek is de toet van de avond met KAUW, allemaal live uitgevoerd. In een wereld waar dansvloeren worden geregeerd door DJ’s, is KAUW op zoek naar een verfrissend, dansbaar geluid, allemaal live uitgevoerd.

  Glas Museum (BE) opent de zaterdag met een combinatie van moderne jazz en elektronische vibes. Gevolgd door de prikkelende composities van het Half Easy Trio Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten, is om contrasten te creëren, in welke zin dan ook. Van het contrast naar ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar samen te laten komen brengt Fast D de avond naar de nacht. De Valvetronic Brassband grijpt de nacht met geïnspireerd door dance en hiphop. De jazz achtergrond van de meeste leden in de band zorgt voor zeer muzikale en spetterende solo’s. De improviserende muzikanten van The Incredible Stack sluiten Baby Otis puntig af.  Muziek zonder opsmuk, alleen het samenspel van een percussieve gitaar, een scheurend orgel, stampende bas en stotterende, beukende drums.

  Meer informatie vind je op onze website: www.babyotis.nl

   

 • Nu op Spotify: Nieuw Uit Gelderland

  Poppunt Gelderland January 08, 2020 10396 keer bekeken 0 comments

  In de kersverse Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je vanaf nu wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst is zojuist gelanceerd en wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland, zij lichten daarnaast iedere maand enkele opvallende tracks uit op hun platforms. Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist.

  Vanwaar deze lijst? Douwe Esschendal van Poppunt Gelderland licht toe: “Er komen zo veel toffe releases uit in Gelderland, die willen we graag meer aandacht geven. Voor muziekliefhebbers en artiesten onderling is het interessant om te horen wat er speelt, maar ook voor de industrie. We krijgen bij Poppunt Gelderland vaak de vraag van programmeurs of we nog tips hebben wat betreft Gelderse artiesten, daarvoor is het handig als de meest recente muziek sowieso al in één lijst verzameld is. Zo kunnen we artiesten makkelijker onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld podia, festivals en media in Gelderland.”

  Zo werkt het
  Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Na vier weken wordt het nummer verplaatst naar de archiefplaylist Gelderse Muziek om plaats te maken voor nieuwe releases. Alle genres zijn welkom, jouw eigen track kun je hier aanmelden.

  Zorg dus dat je de lijst volgt in Spotify om automatisch iedere week als eerst op de hoogte te zijn van de nieuwste Gelderse muziek. De playlist is hier te vinden (of via deze link):
   

  Poppunt Gelderland heeft één simpel doel: muzikaal talent in Gelderland echt verder helpen. Het platform is een initiatief van Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Gigant (Apeldoorn) en heel veel andere partijen in onze provincie en wordt ondersteund door de Provincie Gelderland. Lees verder op www.poppuntgelderland.nl.

 • Mijn ideale school Kunstproject - Schattenmuur - Ruïne Klingelenburg Tuil BLOG 3

  Chantal van Berkel September 10, 2019 10652 keer bekeken 1 comments

  De 3e blog, onder Gaaf Gelderland, de Klingelenburg Tuil vinden verdere blogs, foto's en een filmpje.

  Wat is het mooi geworden, alle spullen die de kinderen hebben verzameld zijn verwerkt in de muur. In combinatie met de buitenklas is het een geweldig geheel geworden. Een plek waar kinderen kunnen ontdekken en fantasie spellen kunnen bedenken. Achter de muur bevinden zich aan de ene kant planten in combinatie met fruitbomen, de andere zijde is te bewonderen via het pad van houtsnippers. De houtsnippers die tevens aan de voorzijde liggen geven een mooie natuurlijke uitstraling! Rotsplantjes zijn geplaatst, beestjes en insecten kunnen hun plekje gaan vinden. Leren en spelen bij prachtig kunstproject.

  De kinderen genieten op hun eerste schooldag:   Wauw; ik weet niet waar ik moet kijken! We willen niet naar binnen… We willen buiten blijven spelen! Dit zijn de reacties van de kinderen. Deze reacties zeggen genoeg, het is hun schattenmuur! Bedacht en uitgevoerd door de kinderen in samen werking met kunstenares Soraya van Houwelingen en bouwbedrijf FT Afbouw

   

   

 • TEDxYouthNijmegen: Velocity of the Future (18/1/2019)

  Ramon Rahangmetan November 20, 2018 27616 keer bekeken 0 comments

  De huidige maatschappij beweegt zich in een steeds sneller tempo: technologie, omgangsnormen en digitale interactie veranderen de manier hoe men onderling communiceert. Om bij te blijven met deze transitie mag  men beter bewust worden van de kansen, het overzicht en de snelheid om genoeg impact te creeëren in de toekomst, om de uitdagingen die de maatschappij hindert voor te blijven. Hiervoor bied TEDxYouthNijmegen een kans om inspirerende sprekers het publiek te laten overweldigen met hun persoonlijke verhaal, de thema's hierbij zijn: ondernemershap, duurzaamheid en verbinden. Hierbij zal ook een livestream aanwezig zijn

  De “21th century skills” zijn vaardigheden gericht op de toekomst, maar hoe houden we de jonge generaties scherp op constante veranderingen?

  TED: Technology, Entertainment and Design

  Diversiteit van onderwerpen en presentatiestijlen

  Wat betreft technologie willen we ons event focussen op duurzaamheidsprojecten. Onze sprekers zullen proberen iedereen te inspireren om deel te nemen aan een betere, duurzame en moderne maatschappij. Omdat we geloven dat wij als jonge generatie zorg dragen over de toekomst, willen we deze individuelen een plek geven waar ze hun passie kunnen uiten. We geven ze de kans om nog meer vertrouwen te krijgen in hun leiderschapsniveau, het presenteren van hun visie en het verder uitbreiden van hun netwerk. Deze aspecten hebben verantwoordelijkheden, dat op deze manier gepresenteerd kan worden.

  Met betrekking tot entertainment willen we sociale betrokkenheid benadrukken die onze sprekers naar voren zullen brengen, zoals groeien buiten je eigen sociale omgeving, cultuur, gewoontes etc. om een ​​wereldburger te worden. Daarom promoten we sprekers die andere mensen helpen en gelijke kansen bevorderen tussen bevoorrechten en gediscrimineerden. Daarnaast willen we diversiteit en inclusie in onze maatschappij bevorderen. Sociale jonge leiders zullen op hun eigen manier uitleggen hoe sociale problemen in de samenleving kunnen worden aangepakt door theaterstukken of filosofisch een ander perspectief te geven.

  Wat betreft design willen we nieuwe vormen van ondernemerschap in het licht zetten. Onze sprekers zullen spreken over de snel evoluerende ontwikkelingen binnen hun kader van activiteiten en hoe ze zichzelf kunnen opleiden om het beste uit hunzelf te halen en vervolgens te combineren in hun vakgebied. Voor de passie van de sprekers willen we graag hun kunstwerken in het licht zetten om ook zo de creativiteit te stimuleren en anderen te motiveren tot actie.

  Bent u nieuwsgierig naar de toekomst en houdt u van technologie, entertainment en design?

  Dan is dit event wellicht iets voor nu!

  Ons team

  EJVO (Eerlijke Jongeren Voor Ouderen) is een organisatie die de oude generatie verbindt met de jonge generatie en hierbij een draaiende factor is voor TEDxYouthNijmegen. Jongeren helpen oudere mensen met de dagelijkse activiteiten en delen verhalen over hoe de wereld in snelheid is veranderd. Vanwege deze samenwerking organiseren we al activiteiten samen met beide generaties om relevante vraagstukken te behandelen. Omdat we een groot netwerk hebben in verschillende leeftijdsklassen zijn vrijwel veel organisaties bereid om ons ook te ondersteunen.

  Teambenadering

  Ons team een groot netwerk van jonge ambitieuze ondernemers, sprekers, influencers, en meer van over de hele wereld. Via de vele organisaties weten we welke functies en beroepen contact hebben met elkaar om zo de inspirerende sprekers bij elkaar te krijgen op dit event.

  Nieuwsgierig naar meer informatie? Volg dan onze website: https://tedxyouthnijmegen.nl/

   

   

   

 • Onderweg naar duurzaamheid: samen een vorkje prikken?

  Isabel Boerdam November 09, 2018 32637 keer bekeken 0 comments

  De urgentie van het klimaatprobleem bereikte afgelopen maand een climax toen het nieuwe, alarmerende rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC verscheen. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 1,5°C (in tegenstelling tot de eerder veronderstelde 2°C) om het risico op droogte, overstromingen, extreme hitte en andere ernstige gevolgen voor honderden miljoenen mensen te beperken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten dringende en niet eerder vertoonde maatregelen worden genomen. En geloof het of niet, maar datgene wat wij dagelijks aan onze vork prikken is hier onlosmakelijk mee verbonden. Onze vleesconsumptie heeft een directe impact op het klimaat. Tijd voor verandering dus!

  De relatie tussen vlees en het klimaat
  Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de Nederlandse overheid zich ten doel gesteld om in 2030 de uitstoot van broeikasgas (CO2) met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Ook de voedselindustrie, en dan met name de vlees- en zuivelindustrie, kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De voedingsindustrie is bijna net zo belastend voor het milieu als de transportindustrie, dus daar valt veel winst te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een 1 kilo biefstuk stoot zo’n 13x zoveel CO2 uitstoot uit als de productie van 1 kilo vegaburgers? Wanneer je de biefstuk vergelijkt met peulvruchten is dit zelfs 34x zoveel. Bron: Blonk Consultants.

  Daarnaast heeft de dierenindustrie een enorme impact op het wereldwijde landgebruik. Het houden van dieren kost nu eenmaal veel land. Niet alleen de dieren zelf, maar met name ook de ruimte die nodig is om hun voer te verbouwen. Meer dan driekwart van de wereldwijde landbouwgrond wordt daardoor gebruikt voor de dierenindustrie, en bijna de helft van de wereldwijde tarweproductie gaat naar dierenvoer. Je snapt: dit is niet efficiënt met de snelgroeiende wereldbevolking die ook gevoed moet worden. Door minder vlees te eten, draag je dus op lange termijn bij aan een betere voedselverdeling.

  Het uiteinde van onze vork
  Tijd voor verandering dus, maar Nederlanders vinden verandering lastig. Helemaal als het aankomt op hun favoriete kost. De heilige drie-eenheid aardappelen-groente-vlees staat vandaag de dag nog steeds de helft van de week op het menu. Vlees eten is één van de sterkste gewoontes in onze cultuur en dat maakt het lastig om de vleesconsumptie aan te pakken. Toch is het noodzakelijk dat we gezamenlijk een manier vinden om minder vlees op het bord de nieuwe norm te maken. 

  Wat maakt dat vleesminderen nu zo lastig? Gewenning, gemak, de sociale omgeving,  smaak(perceptie) en onzekerheid over het vervangen van vlees, zijn allemaal factoren die een rol spelen in deze keuze. Het doorbreken van een gewoonte start bij een eerste kennismaking met een positieve ervaring. Maar om die positieve ervaring te kunnen beleven, mag er geen sprake zijn van een vooroordeel, en dat is een uitdaging. Want een maaltijd zonder vlees, dat klinkt als een concessie, als een maaltijd die nooit net zo lekker gaat smaken als ' het origineel'. Vegetarisch wordt te vaak nog gezien als een dieetcategorie. Om van dat imago af te komen moeten we iets aan onze framing doen. Wie heeft er nu geen zin in een Thaise kokoscurry met zacht gegaarde aubergine, geroosterde paprika, kikkererwten, verse basilicum en knapperige pijnboompitten? Precies.

  Een uitnodiging tot verandering
  Gewenning vraagt om uitnodiging tot het doorbreken van gewoontes en tot het ontdekken van het nieuwe. Precies dat is wat ik met de Nationale Week Zonder Vlees doe. Samen met een scala aan partners breng ik Nederland in beweging. Hoe? Door praktische tips, prikkelende inspiratie en smaakvolle recepten te delen waar je je vingers bij aflikt. Door te verrassen, acties te organiseren en de consument uit te nodigen tot het ontdekken van andere smaken. En door samenwerking; want alleen zo kunnen we ons nationale vleespatroon doorbreken.

  Iedereen; jij en ik, moeders en vaders, opa’s en oma’s, fijnproevers en lekkerbekken, snelle eters, (thuis)koks en gemakseters kunnen hier iedere dag op een positieve manier aan bijdragen. Dat wat jij eet, heeft namelijk invloed. Het verschil dat je maakt, lijkt misschien niet zo groot wanneer je naar één dag kijkt. Maar; met minstens drie eetkeuzes per dag, maak je meer dan 1000 eetkeuzes per jaar. Met jouw vork kan je dus meer dan 1000 keer per jaar een stem uitbrengen voor een duurzamer voedselsysteem. Doen we dit samen? Dan maken we een noemenswaardig verschil én zijn we in 2030 een stuk dichterbij een duurzamere leefomgeving.

  - - - - -

  Over Isabel Boerdam
  Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat door 150.00+0 unieke bezoekers per maand wordt bezocht. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek. Inmiddels heeft Isabel van haar passie haar werk kunnen maken en adviseert vanuit haar bureau Green Food Lab (Food Consultancy & Communications Agency) bedrijven met een duurzame missie over hoe ze kunnen inspelen op de flexitarische trend, zowel op het gebied van product- en conceptontwikkeling als communicatie. Dit jaar lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel 'CommunicatieTalent 2018'. Op naar heel Nederland een dagje minder vlees!

   

 • Blog Josan Meijers: 'Samen gaan voor een Gaaf Gelderland'

  ProfielfotoJolijn - moderator forum Gaaf Gelderland October 31, 2018 55108 keer bekeken 1 comments

  Een gezonde, veilige, schone en welvarende provincie. Een Gaaf Gelderland. Dat is wat wij bieden aan onze huidige en toekomstige inwoners, onze ondernemers en onze bezoekers.

  Dit is niet alleen wat wij wíllen bieden, het is een hoogst noodzakelijke opdracht. Er komt namelijk nogal wat op ons af. Nieuwe en schone vormen van energie, klimaatverandering, uitputting van traditionele grondstoffen, kwetsbare biodiversiteit, verdere verstedelijking in combinatie met krimp, steeds meer mobiliteit, digitalisering, internationalisering. Gigantische vraagstukken waar we al middenin zitten en waar de samenleving antwoorden op moet geven. Ook wij, in ons mooie Gelderland.

  Samenwerking zoeken

  In 'Gaaf Gelderland', onze Omgevingsvisie, staat hoe wij in onze provincie tegen deze vraagstukken aankijken. Wat betekenen ze voor Gelderland? Wat zijn onze ambities hierin en welke oplossingsrichtingen zien wij? Om daadkrachtig op te kunnen treden doen wij stevige uitspraken in deze visie. We zoeken samenwerking met zo veel mogelijk partijen. We gaan als overheid van een nee-tenzij cultuur, naar een ja-mits cultuur. Een hele opgave. En we werken niet mee aan veranderingen die tegen onze uitgangspunten in gaan.

  Gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland

  We zetten ons in voor een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland. Een verbonden samenleving die duurzaam en economisch krachtig is. Met onze Omgevingsvisie lopen we vooruit op de Nationale Omgevingsvisie en de Omgevingswet. We zien ook dat gemeenten en waterschappen in Gelderland hun toekomstvisies uitwerken. Allemaal schetsen ze kaders waarbinnen ruimtelijke opgaven beter, sneller en in meer samenhang gerealiseerd kunnen worden. En dat is precies wat we willen in onze provincie.

  Initiatieven uit de samenleving

  Meer dan we tot nu toe gewoon waren te doen, gaan wij als provincie ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving. En daarbij niet eerst zwaaien met regels, ge- en verboden. Maar we gaan vooral kijken hoe we samen tot de beste oplossing komen. Oplossingen die wat ons betreft moeten bijdragen aan de doelen en ambities die wij voor Gelderland hebben op het terrein van energie, klimaat en circulariteit, en vestigingsklimaat, wonen, biodiversiteit en mobiliteit. De Omgevingsvisie, die voor de provincie bindend is, helpt ons daarbij.

  200 zienswijzen

  Voor alle duidelijkheid: we hebben 'Gaaf Gelderland' niet in ons eentje gemaakt. Maar samen met onze partners en met inbreng van vele betrokken Gelderlanders. In de afgelopen periode heeft iedereen op de ontwerp-visie kunnen reageren. We hebben zo’n 200 zienswijzen mogen ontvangen, waar we stuk voor stuk serieus naar hebben gekeken. Velen herkennen en omarmen de opgaven die wij zien. Dat bevestigt dat we de goede kant op gaan. Veel mensen geven ook aan de Omgevingsvisie nog best abstract te vinden. Hoe worden de thema’s uitgewerkt en wat betekent dat voor de Gelderse streken? Terechte vragen! Dit document is 'slechts' de basis. Het echte werk begint nu. Nu gaan we samen werk maken van een Gaaf Gelderland.

  Geen standaard oplossing

  Aan de uitwerking van de thema’s gaan we nu vorm en inhoud geven. Dat doen we opnieuw met onze partners en inwoners. We benaderen opgaven integraal. Biodiversiteit kan niet besproken worden zonder natuur en water te betrekken. Wonen is onlosmakelijk verbonden aan werk, leefbaarheid, vestigingsklimaat, cultuur en mobiliteit. Economische ontwikkelingen zijn direct gerelateerd aan wonen, vestigingsklimaat en mobiliteit. Enzovoort. Omdat Gelderland uit zoveel verschillende streken bestaat, weten we ook dat elke opgave per gebied weer anders kan uitwerken. Er bestaat geen standaard oplossing. We zoeken met elkaar steeds de beste maatwerk-oplossing. Die verschilt per opgave, per gebied, per situatie. Maar die voldoet altijd aan het uitgangspunt 'handelen in het belang van een gezonde, veilige, schone en welvarende provincie' met als focus: verbonden, duurzaam en economisch krachtig.

  Intensief blijven samenwerken

  Mijn grootste wens is dat we intensief blijven samenwerken met al onze partners. Partners die de provincie  Gelderland ervaren als een constructieve en pro-actieve partij, die in de eerste plaats in oplossingen denkt. Die bestuurders zien die handelen als de situatie daarom vraagt.

  Want samen maken we 'Gaaf Gelderland'.

 • Gelderse waterstofprofessionals ontmoeten elkaar op de HAN

  Tinus hammink June 14, 2018 28900 keer bekeken 0 comments

  In Gelderland  wordt hard gewerkt aan waterstoftechnologie. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voedt, stimuleert en verbindt het Gelderse waterstofnetwerk. Achttien professionals uit ‘de waterstofketen’ en de politiek deden donderdag 15 maart hun verhaal bij de HAN tijdens het minisymposium Waterstof in Gelderland op de Kaart in Arnhem.

  Gerard Taat van de provincie Gelderland geeft een presentatie

  ‘Diesel eruit, waterstof erin’, zegt Marc de Kroon, senioradviseur economie voor de gemeente Arnhem, tijdens het minisymposium. Hij schetst het beeld van een stad die een duurzame weg is ingeslagen. De Kroon spreekt over de strenge milieuzonering in de Gelderse hoofdstad en het eerste waterstoftankstation van Nederland, dat in Arnhem werd geopend.

  Waterstofactiviteiten

  In Arnhem en omstreken werken veel partijen met waterstof, blijkt tijdens het minisymposium. Achttien sprekers passeren de revue. Beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers doen hun verhaal onder druk van een timer, die genadeloos begint te piepen als een presentatie uitloopt.

  Een greep uit de presentaties: Peter Tap van Toyota Material Handling vertelt over de ontwikkeling van waterstofbussen voor de Olympische spelen in 2020 en de behoefte aan waterstofsystemen voor vorkhefstrucks, lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf vertelt over onderzoek naar het tankstation van de toekomst, Margien Storm van Leeuwen van Bredenoord vertelt over een opslagsysteem op waterstof.

  Het project Hydrova

  De presentaties vinden niet voor niets op de hogeschool plaats. De HAN ziet een belangrijke toekomst voor waterstof. Onlangs werd het project Hydrova in het leven geroepen, waarbij de HAN samenwerkt met bedrijven uit de waterstofketen. ‘Onze partners brengen problemen in en wij kijken hoe we daar oplossingen voor kunnen geven’, zegt lector Duurzame Energie Mascha Smit tijdens het symposium.

  Smit geeft voorbeelden van projecten die binnen Hydrova worden opgepakt: zo wordt er onderzoek gedaan naar een waterstofopslagsysteem bij windmolens op het Arnhemse Koningspleij en er wordt gekeken of dieselmotoren in houtversnipperaars en waterdrukreinigers vervangen kunnen worden door brandstofcellen. Projecten waar ook studenten aan meewerken; voornamelijk ingenieurs in opleiding, die een belangrijke rol gaan spelen in de Gelderse waterstofmarkt.

  Personeelsvraag

  Er is veel vraag naar personeel dat verstand heeft van duurzame-energietechnologie. ‘Jullie vroegen toch hoe je ons kunt helpen? Lever meer goeie mensen af’, zegt Ellart de Wit van Hygear met een glimlach, waarna hij naar de vacatures op zijn website verwijst. Hygear, een Arnhems bedrijf dat onder andere waterstof in de elektronica-, glas- en staalsector levert, zit in een groeiende handel. En die groei beperkt zich niet tot de regio. Nedstack, HyGear en MTSA richten zich op de Chinese markt. MTSA en Nedstack realiseerden zelfs een 2 MW-waterstofcentrale in de Chinese stad Yingkou, die warmte en energie levert.

  Rob van der Sluis, van system integrator MTSA, pleit voor een waterstofcentrale dichter bij huis. ‘Wij willen het liefst een project in Gelderland. Het is jammer dat ons 2 MW-systeem in China staat.’ Van der Sluis hoopt dat de bezoekers van het symposium kunnen helpen bij de realisatie hiervan. ‘Ik hoop dat hier partijen zitten die hier ook mee bezig zijn of mee bezig willen zijn.’

  Het minisymposium zou een Gelderse waterstofcentrale zomaar dichterbij kunnen brengen. Meerderen sprekers roepen op tot samenwerking en delen hun ideeën. Binnenkort wordt duidelijk wat de toenaderingen en kennisuitwisselingen opleveren.

 • HAN en Industriepark Kleefse Waard starten energiecampus The O-Zone met hulp van de provincie

  Tinus hammink June 14, 2018 28873 keer bekeken 0 comments

   Het Industriepark Kleefse Waard (IPKW), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) ontwikkelen een energiecampus in Arnhem: The O-Zone. De campus moet bedrijven en kennisinstellingen blijvend met elkaar verbinden.

   Op het IPKW worden thematische leeromgevingen ontwikkeld, waar studenten en bedrijven aan energievraagstukken werken. De leeromgevingen vormen samen The O-Zone, waar vooral techniekstudenten van de HAN actief zijn.

  Energiethema’s

  Elke leeromgeving heeft een eigen thema. In februari 2018 werd het Energy for Sustainable Built Environment (ESBE) geopend in het Powerlab/ONE, een leeromgeving waar studenten en bedrijven focussen op energie in de gebouwde omgeving. In 2017 werd met partners het Mobility Innovation Center (MIC) geopend  waar studenten en bedrijven aan mobiliteitsvraagstukken met een energiecomponent werken.

  De provincie Gelderland stelde  € 186.000 subsidie beschikbaar voor The O-Zone. De provincie stimuleert projecten die het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kleiner maken. The O-Zone voldoet aan de criteria. Doordat studenten op het IPKW met bedrijven aan ‘échte’ projecten werken, worden ze goed voorbereid op het werkveld. Daarnaast krijgen betrokken bedrijven vroegtijdig toegang tot nieuwe arbeidscapaciteit.

  Professionals

  In Nederland is een kwalitatief en een kwantitatief tekort aan technici die verstand hebben van nieuwe energietechnologie. The O-Zone speelt hierop in. De initiatiefnemers ambiëren een significante toename van goedgeschoolde energietechnici. In The O-Zone gaan bachelor- en masterstudenten aan de slag, uit binnen- en buitenland.

  De oprichters van The O-Zone creëren een hybride leeromgeving waar ruimte is voor initiatieven van studenten. ‘Studenten hebben de vrijheid om zich hier te ontplooien. We doen een beroep op studenten met een ondernemersgeest en daar lopen er veel van rond op het hbo’, aldus Erik Folgering, programmaleider bij SEECE. ‘Het zit vooral in de cultuur die we neer willen zetten.’

   

 • Veel extra professionals nodig voor Gelderse energietransitie; HAN helpt

  Tinus hammink June 14, 2018 28773 keer bekeken 0 comments

   Nieuwsmedia besteden   volop aandacht aan de arbeidsvraag in de technieksector, naar aanleiding van een SER-rapport. Hierin wordt gewaarschuwd voor een groeiend tekort aan goedopgeleide energieprofessionals. Het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) werkt sinds 2013 aan Gelderse oplossingen voor dit probleem.

   ‘Overal zonnepanelen en boilers, maar te weinig mensen om ze aan te leggen’, kopte NOS   op haar website. Dagblad Trouw pakte uit met ‘Explosie groene vacatures verwacht’ en het NRC schreef ‘Personeelstekort in vergrijsde industrie’. Aanleiding was het rapport dat de Sociaal-Economische Raad (SER)  openbaar maakte: Ontwerpadvies Energietransitie en Werkgelegenheid.  De komende periode wordt een tekort van 15.000 mensen verwacht, in de volle breedte van de sector. Op vmbo- en mbo-niveau, maar ook onder hbo’ers en wo’ers. De SER roept in haar rapport op tot actie:

  “Voor de slaagkans en het maatschappelijk draagvlak van de energietransitie en het klimaatbeleid is het cruciaal de economische en werkgelegenheidskansen van dit proces te verzilveren, mogelijke knelpunten aan de vraagzijde tijdig te ondervangen en de sociale risico’s op een passende wijze op te vangen.”

  Doelgroepenaanpak

  Het groeiende personeelstekort in de energiesector is natuurlijk geen nieuws voor SEECE. Het centre of expertise maakt zich sinds 2013 hard voor meer goedopgeleide energie-ingenieurs. Met als motto: samenwerken aan betaalbare en betrouwbare energie voor een duurzame wereld.

  SEECE identificeert doelgroepen en verbindt deze aan nieuwe projecten. Deze projecten mogen niet kannibaliseren op onderwijsinstellingen, maar moeten energieprofessionals opleiden die zonder de inspanningen van SEECE niet in het vakgebied waren terechtgekomen.

  Concrete projecten

  Een voorbeeld is Werken en Leren met Energie, dat in 2013 van start ging. Dit is een leerwerktraject, waardoor technisch talent zich vrijwel kosteloos kan laten omscholen tot elektrotechnicus of werktuigbouwkundige op bachelor-niveau. Deelnemers dragen bij aan een kortetermijnoplossing voor het personeelstekort. Ze treden vanaf dag 1 in dienst van een bedrijf dat werkt aan energievraagstukken.

  SEECE richt zich sinds kort ook op praktische havisten. Havoleerlingen, die geen reguliere voltijds hbo-opleiding willen volgen, kunnen zich sinds kort aanmelden voor het Operational Network Traineeship. Deelnemers aan het traject krijgen een contract bij netwerkbedrijf Alliander én starten aan een technische hbo-opleiding op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

  Directe gevolgen personeelstekort

  Met deze - en veel meer - projecten oefent SEECE op korte termijn invloed uit op de arbeidsmarkt. De gevolgen van het personeelstekort zijn namelijk al zichtbaar. Netbeheerders waarschuwen voor stroomuitval, windmolens en zonneweides kunnen niet worden opgeleverd vanwege onvoldoende capaciteit en energieprojecten lopen vertraging op omdat netbeheerders de aansluitingen niet op tijd kunnen realiseren.

Cookie settings