Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Blogs

 • ‘Otis x Thiemeloods’ viert het kleine theater!

  Roy Potijk 26-10-2020 866 keer bekeken 0 reacties

  Dat de uitwerking van de maatregelen rondom het coronavirus een grote impact hebben op de cultuursector mag overduidelijk zijn. Veel voorstellingen zijn komen te vervallen en veel artiesten hebben moeite om voldoende, zij het überhaupt, speelplekken te vinden. Reden genoeg voor Thiemeloods en Meneer Otis om de handen ineen te slaan vanuit een gedeelde liefde voor cultuur en met name voor storytelling, cabaret en theater.

  Vanaf 1 november presenteren zij vanuit deze samenwerking twee programmalijnen; Otis x Thiemeloods op de zondagen, met storytelling, theater en cabaret. Op de donderdagen wordt het podium gevuld met comedy tijdens een reeks try-out avonden. Het programma bestaat onder andere uit  Sinead O'Brien, Wouter Monden, Arjan Kleton, Soula Notos, Ramon Chatrer, Marjolein Frijling, Lonneke Dort, en zal de aankomende weken verder aangevuld worden.

  Voorstellingen die vermaken, voorstellingen die actueel zijn, voorstellingen in het Nederlands, maar ook in het Engels. Met een grote diversiteit in het programma is er voor iedereen de mogelijkheid om in tijden van sociale afstand toch een avondje uit te plannen.

  Op 1 november start Otis x Thiemeloods met de voorstelling Roestplaats van Ramon Chatrer. Met een combinatie van manische hersenspinsels en rauwe kleinkunst duikt Ramon Chatrer in de beerput die altijd maar gedempt moet blijven. Hij zingt en schreeuwt over de onrust die schuilgaat achter zijn charmante voorkomen.

  Otis x Thiemeloods wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Thiemeloods en Meneer Otis.

   

 • Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden

  ProfielfotoSam Alqalqeely 09-10-2020 5808 keer bekeken 0 reacties

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Laan zonder bomen

  Een groep buurtbewoners in Rheden wilde hun buurt prettiger maken om in te wonen. Zo wilden ze meer groen in hun straat, de Wurfbainlaan. Daarom vroegen ze subsidie aan bij provincie Gelderland.

  Paul Povel, initiatiefnemer: “Hoewel we aan een ‘laan’ woonden, hadden we maar 1 eenzame boom! Daarbij wonen we op het laagste punt van Rheden; bij hevige regenval staat onze straat blank.”

  Dit was de situatie voor het begin met vergroenen van de wijk 

  Begin bij je huis

  “We begonnen met onze voortuinen. Daar lagen grote kiezels. Die laten wel regenwater door, maar we merkten dat ze ’s avonds veel warmte vasthielden. Bovendien hebben we veel kraaien in de wijk, maar geen kleine vogels. Daarom vervingen we de stenen door bomen, heggen, bloemen en gras. Dit is koeler, en we hopen dat vogels nu wel graag in onze tuinen komen.”

  Luchtfoto van de groene voortuinen in de wijk 

  Samen schoffelen

  Ongeveer 8 gezinnen hielpen enthousiast mee om tegels en zand te verwijderen en 5 bomen en veel bloemen en hagen te planten bij de parkeerplaats Ook het onderhoud doen ze samen: onkruid wieden en water geven. “Soms sta ik buiten te schoffelen en dan komt een buurman met de groene container en een ander met zijn schoffel. Opeens hebben we dan een leuk praatje en drinken we samen een biertje. De kinderen uit onze wijk helpen ook met onkruid wieden en water geven.”

  Eerst werd de stoep verwijdered 
  Daarna hebben de bewoners het ingeplant

  Levendige, leefbare buurt

  “We zien nu veel vogels en insecten op ons groene plein en we merken ook dat meer mensen door de straat wandelen. Het wordt druk en gezellig in de straat.”

  De parkeerplaats is nu groen en bloemrijk

  Meer informatie

  Lees meer over dit idee op de website van Gemeente Rheden. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag om jouw buurt groener te maken? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’. Dit is een reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over de Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel.

 • Huiszwaluwentil bij Oude IJssel geplaatst dankzij subsidie

  ProfielfotoSam Alqalqeely 02-10-2020 6627 keer bekeken 0 reacties

    

  Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.

  Plek voor de zwaluwen

  Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer Oude IJssel (VAL) in de Achterhoek is een agrarische natuurvereniging die uit meer dan 200 leden bestaat. Ze zijn vooral bezig met de ontwikkeling van de natuur in hun omgeving. Rob Geerts, ambtelijk secretaris: “Het gaat niet zo goed met de zwaluw. De afgelopen decennia is het aantal zwaluwen achteruitgegaan, doordat ze geen goede plaatsen kunnen vinden om een nest te bouwen.

  We wilden graag wat doen voor de zwaluw, dus leek het ons een leuk idee om in Gendringen een huiszwaluwentil te bouwen. De tweede in de Achterhoek.” In 2019 ontving VAL de subsidie en heeft daarvan een huiszwaluwentil, een informatiebord en telefoonmasten geplaatst. Op het bord staat informatie over waarom de zwaluwtil hier staat en het belang van zwaluwen. 

  Dit was de situatie voor het plaatsen van de huiszwaluwentil

  Samen aan de slag

  Veel mensen uit de vereniging hebben er tijd ingestoken om handen en voeten aan dit project te geven. “We kozen bewust voor een toeristische plek waar veel wandelaars en fietsers komen. Voor de zwaluw zijn er plassen waar genoeg voedsel is zoals insecten, en water en modder waarvan hij zijn nest kan bouwen. We zijn er trots op dat we de zwaluwentil op de meest geschikte plek konden plaatsen.”

  Dit is de situatie na het plaatsen van de huiszwaluwentil

  Beeld uit het verleden

  “De reacties en de foto’s van mensen die zwaluwen op een draad zagen zitten gaan heel snel via sociale media en dit wordt heel erg door de bewoners gewaardeerd. Ook de 2 authentieke telefoonpalen zijn niet alleen aantrekkelijk voor zwaluwen, maar roepen ook leuke herinneringen op van de jaren 60.”

  Zwaluwen op de telefoondraden 

  Nog even geduld

  “Helaas hebben de zwaluwen hun weg naar de til nog niet gevonden, maar naar de andere 4 tillen in Gelderland kwamen ze uiteindelijk ook. Dus we moeten gewoon geduld hebben.”

  Meer informatie

  Lees meer over dit project op de pagina van VAL Oude IJssel.Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag om jouw buurt groener te maken? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.

 • Meer aandacht voor kunst en cultuur en een sportief cadeau voor ouderen in de gemeente Buren!

  Joris Maier 04-08-2020 8911 keer bekeken 0 reacties

  Donderdag 4 juni 2020 hebben cultuurcoach Karlijn en buurtsportcoach Joris hardlopend en fietsend een route van ruim 50 kilometer langs basisscholen en kinderopvangorganisaties in de gemeente Buren afgelegd.

  De sportieve activiteit is georganiseerd om symbolisch het startsein te geven voor meer aandacht voor kunst & cultuur op basisscholen en kinderopvangorganisaties in de gemeente Buren. Iedere vestiging kreeg voorafgaand aan de tocht een eigen puzzelstuk dat naar eigen wens (door kinderen) versierd kon worden. Karlijn en Joris hebben op 4 juni alle puzzelstukken (hardlopend en fietsend) opgehaald en op het gemeentehuis met een delegatie van betrokken organisaties de puzzels in elkaar gelegd. De puzzels zijn gefinancierd met een bijdrage uit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven”. Deze sportieve en culturele activiteit sloot perfect aan op het doel van de subsidie, namelijk; ‘zorgen voor sociale verbinding in de periode dat de COVID-19 maatregelen gelden’.

  Op donderdag 4 juni 2020 was het ook ‘Nationale Opa en Oma dag’. Daarom wilden we ook graag iets doen voor ouderen in de gemeente Buren. En dan juist voor de ouderen die bijvoorbeeld door ziekte en/of ouderdom beperkt worden in hun mogelijkheden.

  In overleg met Zorgcentra De Betuwe kozen we ervoor om financiële middelen in te zamelen, waarmee de organisatie een virtuele Silverfit fiets aan kan schaffen voor de dagbesteding van kwetsbare ouderen (opa’s en oma’s)! Ouderen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met de Silverfit fiets virtuele tochten maken en zo bijvoorbeeld in hun eigen woonplaats fietsen.
  De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor ouderen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De fiets vergroot het plezier in bewegen en draagt bij aan het welzijn/kwaliteit van leven van senioren in zorgcentra. Op 4 juni 2020 is door sponsoring en donaties (inwoners en bedrijven) een bedrag van € 645,- verzameld.

  Aanschaf van een virtuele Silverfit fiets is kostbaar. De verzamelde € 645,- is aangevuld met een bijdrage uit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven” en een bijdrage uit het ‘Leefbaarheidsbudget’ van de gemeente Buren. Deze bundeling van geldstromen heeft ervoor gezorgd dat op donderdag 30 juli 2020 een virtuele Silverfit fiets overhandigd kon worden aan de bewoners van zorgcentrum Oranjehof in Buren (vestiging Zorgcentra de Betuwe). Wat een feest en wat een mooi sociaal en verbindend initiatief in de gemeente Buren.
  Klik op de volgende link voor een compilatiefilmpje van deze uitreiking; https://www.youtube.com/watch?v=0HKUJfGUhj4

  Onze dank gaat uit naar Provincie Gelderland voor beschikbaar stellen van budget vanuit subsidie “COVID-19 Sociale initiatieven” en de gemeente Buren voor toekenning van een bijdrage uit het ‘Leefbaarheidsbudget’, SUPER!!!

  Met vriendelijke groet,
  Joris Maier (coördinator buurtsportcoaches en cultuurcoach gemeente Buren)

 • Techniekpact Regio Foodvalley

  Marit Rietveld 18-06-2020 14046 keer bekeken 0 reacties

  Om voldoende technisch personeel en talent op te leiden dat duurzaam inzetbaar is slaan de overheden, ondernemers en onderwijs de handen in een met het Techniekpact Regio Foodvalley. Werkgevers in de regio geven aan in toenemende mate moeite te hebben om aan geschikt (technisch) personeel te komen. Met het Techniekpact gaan de partijen samen werken aan voldoende slimme en vakbekwame technici voor de banen van nu én van morgen.

  Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van mensen en bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie, duurzame woonconcepten, de ouderenzorg en duurzame voedselproductie. De werkgevers hebben op dit moment al moeite voldoende personeel te vinden door vergrijzing, te weinig instroom, de groeiende rol van techniek en de veranderende eisen aan werknemers. Het gaat om beroepen als automonteur, elektromonteur, loodgieter of operator procesindustrie/ voedingsindustrie. Maar ook in de bouw treden knelpunten op bij het vinden van vakmensen als metselaars, werkvoorbereiders en uitvoerders.

  Tegelijkertijd wordt door de ambities en maatschappelijke ontwikkelingen de vraag naar specialistisch technisch talent groter, bijvoorbeeld in de ICT en op het snijvlak van techniek en agro-food. Techniek ontwikkelt zich steeds sneller, om deze reden moet technisch personeel flexibel zijn en in staat zijn te werken aan en met nieuwe technieken. Het effect van techniek op bestaande banen is ook groot. Zo vraagt de inzet van nieuwe technologieën als e-health, domotica en zorgrobots in de zorgsector meer van de technologische en ICT-vaardigheden van zorgmedewerkers. Het is dus steeds belangrijker dat werknemers hun (technische) kennis en vaardigheden op peil houden.

  Techniekpact versnelt innovatie

  Door samen te werken om technisch talent op te leiden, te behouden en te ontwikkelen kunnen maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming en een eerlijke voedselproductie versneld worden. Zo krijgen technologische en strategische innovaties sneller vorm en blijft de Regio Foodvalley een economisch stabiele topregio op het gebied van landbouw en voeding.

  Partners van Techniekpact

  Onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers zullen nog meer  gaan samenwerken om voldoende technisch personeel op te leiden dat in staat is met de techniek van de toekomst te werken. Dit vraagt om afstemming en coördinatie in de regio, maar ook om kennisdeling en gericht projecten aanjagen. In het Techniekpact werken de volgende partijen nauw samen: Regio Foodvalley, Knooppunt Techniek, Food Valley Netwerk VO-HO, Wageningen University, Vo, mbo, hbo, wo- onderwijs, opleidingsbedrijven, werkgevers- en branche organisaties. De Provincie Gelderland subsidieert de uitvoering van het Techniekpact.

   

 • Gelderland maakt het mogelijk, Baby Otis Festival

  Roy Potijk 16-01-2020 19368 keer bekeken 0 reacties

  In het weekend van 31 januari en 1 februari presenteert Meneer Otis een geheel nieuwe Baby Otis in Nijmegen. Twee avonden kopje onder in Jazz, elektronische geluiden en Instrumentale Dance. Baby Otis wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Meneer Otis en BreBl. Gesteund door de Provincie Gelderland.

  Het weekend begint in de speeltuin van SCHNTZL (BE) met de constante zoektocht naar het behoud van fragiliteit: hoe kunnen strikte compositie en vrije improvisatie worden gecombineerd. Gevolgd door Rok Zalokar Trio’s ‘Port Songs’, een verzameling van composities voortgekomen uit het leven en componeren in havensteden. Ontstaan in Rotterdam, Kopenhagen en de stad waar de jazz en zijn piano taal verscheen voor de eerste keer, New Orleans. Het multiculturele karakter van die steden is de belangrijkste inspiratiebron, niet door directe culturele fusion, maar door het gebruik van een abstractie van het proces waarin deze elementen samenkomen. Verder in Rotterdam, een echte multiculturele smeltkroes, waar de muziek van de 6-koppige band Greyheads ontstond. De muziek raakt het dagelijkse leven van deze drukke stad. Ze benaderen jazz met live elektronica, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop invloeden die samensmelten in een opwindende, groovy en levendige toon. Uit de drukte in de NAFT (BE), een explosieve, innovatieve mix van live house, techno en dance beats. Verfrissende house-gebaseerde muziek is de toet van de avond met KAUW, allemaal live uitgevoerd. In een wereld waar dansvloeren worden geregeerd door DJ’s, is KAUW op zoek naar een verfrissend, dansbaar geluid, allemaal live uitgevoerd.

  Glas Museum (BE) opent de zaterdag met een combinatie van moderne jazz en elektronische vibes. Gevolgd door de prikkelende composities van het Half Easy Trio Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten, is om contrasten te creëren, in welke zin dan ook. Van het contrast naar ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar samen te laten komen brengt Fast D de avond naar de nacht. De Valvetronic Brassband grijpt de nacht met geïnspireerd door dance en hiphop. De jazz achtergrond van de meeste leden in de band zorgt voor zeer muzikale en spetterende solo’s. De improviserende muzikanten van The Incredible Stack sluiten Baby Otis puntig af.  Muziek zonder opsmuk, alleen het samenspel van een percussieve gitaar, een scheurend orgel, stampende bas en stotterende, beukende drums.

  Meer informatie vind je op onze website: www.babyotis.nl

   

 • Nu op Spotify: Nieuw Uit Gelderland

  Poppunt Gelderland 08-01-2020 19507 keer bekeken 0 reacties

  In de kersverse Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je vanaf nu wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst is zojuist gelanceerd en wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland, zij lichten daarnaast iedere maand enkele opvallende tracks uit op hun platforms. Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist.

  Vanwaar deze lijst? Douwe Esschendal van Poppunt Gelderland licht toe: “Er komen zo veel toffe releases uit in Gelderland, die willen we graag meer aandacht geven. Voor muziekliefhebbers en artiesten onderling is het interessant om te horen wat er speelt, maar ook voor de industrie. We krijgen bij Poppunt Gelderland vaak de vraag van programmeurs of we nog tips hebben wat betreft Gelderse artiesten, daarvoor is het handig als de meest recente muziek sowieso al in één lijst verzameld is. Zo kunnen we artiesten makkelijker onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld podia, festivals en media in Gelderland.”

  Zo werkt het
  Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Na vier weken wordt het nummer verplaatst naar de archiefplaylist Gelderse Muziek om plaats te maken voor nieuwe releases. Alle genres zijn welkom, jouw eigen track kun je hier aanmelden.

  Zorg dus dat je de lijst volgt in Spotify om automatisch iedere week als eerst op de hoogte te zijn van de nieuwste Gelderse muziek. De playlist is hier te vinden (of via deze link):
   

  Poppunt Gelderland heeft één simpel doel: muzikaal talent in Gelderland echt verder helpen. Het platform is een initiatief van Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Gigant (Apeldoorn) en heel veel andere partijen in onze provincie en wordt ondersteund door de Provincie Gelderland. Lees verder op www.poppuntgelderland.nl.

 • Mijn ideale school Kunstproject - Schattenmuur - Ruïne Klingelenburg Tuil BLOG 3

  Chantal van Berkel 10-09-2019 19631 keer bekeken 1 reacties

  De 3e blog, onder Gaaf Gelderland, de Klingelenburg Tuil vinden verdere blogs, foto's en een filmpje.

  Wat is het mooi geworden, alle spullen die de kinderen hebben verzameld zijn verwerkt in de muur. In combinatie met de buitenklas is het een geweldig geheel geworden. Een plek waar kinderen kunnen ontdekken en fantasie spellen kunnen bedenken. Achter de muur bevinden zich aan de ene kant planten in combinatie met fruitbomen, de andere zijde is te bewonderen via het pad van houtsnippers. De houtsnippers die tevens aan de voorzijde liggen geven een mooie natuurlijke uitstraling! Rotsplantjes zijn geplaatst, beestjes en insecten kunnen hun plekje gaan vinden. Leren en spelen bij prachtig kunstproject.

  De kinderen genieten op hun eerste schooldag:   Wauw; ik weet niet waar ik moet kijken! We willen niet naar binnen… We willen buiten blijven spelen! Dit zijn de reacties van de kinderen. Deze reacties zeggen genoeg, het is hun schattenmuur! Bedacht en uitgevoerd door de kinderen in samen werking met kunstenares Soraya van Houwelingen en bouwbedrijf FT Afbouw

   

   

 • TEDxYouthNijmegen: Velocity of the Future (18/1/2019)

  Ramon Rahangmetan 20-11-2018 36636 keer bekeken 0 reacties

  De huidige maatschappij beweegt zich in een steeds sneller tempo: technologie, omgangsnormen en digitale interactie veranderen de manier hoe men onderling communiceert. Om bij te blijven met deze transitie mag  men beter bewust worden van de kansen, het overzicht en de snelheid om genoeg impact te creeëren in de toekomst, om de uitdagingen die de maatschappij hindert voor te blijven. Hiervoor bied TEDxYouthNijmegen een kans om inspirerende sprekers het publiek te laten overweldigen met hun persoonlijke verhaal, de thema's hierbij zijn: ondernemershap, duurzaamheid en verbinden. Hierbij zal ook een livestream aanwezig zijn

  De “21th century skills” zijn vaardigheden gericht op de toekomst, maar hoe houden we de jonge generaties scherp op constante veranderingen?

  TED: Technology, Entertainment and Design

  Diversiteit van onderwerpen en presentatiestijlen

  Wat betreft technologie willen we ons event focussen op duurzaamheidsprojecten. Onze sprekers zullen proberen iedereen te inspireren om deel te nemen aan een betere, duurzame en moderne maatschappij. Omdat we geloven dat wij als jonge generatie zorg dragen over de toekomst, willen we deze individuelen een plek geven waar ze hun passie kunnen uiten. We geven ze de kans om nog meer vertrouwen te krijgen in hun leiderschapsniveau, het presenteren van hun visie en het verder uitbreiden van hun netwerk. Deze aspecten hebben verantwoordelijkheden, dat op deze manier gepresenteerd kan worden.

  Met betrekking tot entertainment willen we sociale betrokkenheid benadrukken die onze sprekers naar voren zullen brengen, zoals groeien buiten je eigen sociale omgeving, cultuur, gewoontes etc. om een ​​wereldburger te worden. Daarom promoten we sprekers die andere mensen helpen en gelijke kansen bevorderen tussen bevoorrechten en gediscrimineerden. Daarnaast willen we diversiteit en inclusie in onze maatschappij bevorderen. Sociale jonge leiders zullen op hun eigen manier uitleggen hoe sociale problemen in de samenleving kunnen worden aangepakt door theaterstukken of filosofisch een ander perspectief te geven.

  Wat betreft design willen we nieuwe vormen van ondernemerschap in het licht zetten. Onze sprekers zullen spreken over de snel evoluerende ontwikkelingen binnen hun kader van activiteiten en hoe ze zichzelf kunnen opleiden om het beste uit hunzelf te halen en vervolgens te combineren in hun vakgebied. Voor de passie van de sprekers willen we graag hun kunstwerken in het licht zetten om ook zo de creativiteit te stimuleren en anderen te motiveren tot actie.

  Bent u nieuwsgierig naar de toekomst en houdt u van technologie, entertainment en design?

  Dan is dit event wellicht iets voor nu!

  Ons team

  EJVO (Eerlijke Jongeren Voor Ouderen) is een organisatie die de oude generatie verbindt met de jonge generatie en hierbij een draaiende factor is voor TEDxYouthNijmegen. Jongeren helpen oudere mensen met de dagelijkse activiteiten en delen verhalen over hoe de wereld in snelheid is veranderd. Vanwege deze samenwerking organiseren we al activiteiten samen met beide generaties om relevante vraagstukken te behandelen. Omdat we een groot netwerk hebben in verschillende leeftijdsklassen zijn vrijwel veel organisaties bereid om ons ook te ondersteunen.

  Teambenadering

  Ons team een groot netwerk van jonge ambitieuze ondernemers, sprekers, influencers, en meer van over de hele wereld. Via de vele organisaties weten we welke functies en beroepen contact hebben met elkaar om zo de inspirerende sprekers bij elkaar te krijgen op dit event.

  Nieuwsgierig naar meer informatie? Volg dan onze website: https://tedxyouthnijmegen.nl/

   

   

   

 • Onderweg naar duurzaamheid: samen een vorkje prikken?

  Isabel Boerdam 09-11-2018 41637 keer bekeken 0 reacties

  De urgentie van het klimaatprobleem bereikte afgelopen maand een climax toen het nieuwe, alarmerende rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC verscheen. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 1,5°C (in tegenstelling tot de eerder veronderstelde 2°C) om het risico op droogte, overstromingen, extreme hitte en andere ernstige gevolgen voor honderden miljoenen mensen te beperken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten dringende en niet eerder vertoonde maatregelen worden genomen. En geloof het of niet, maar datgene wat wij dagelijks aan onze vork prikken is hier onlosmakelijk mee verbonden. Onze vleesconsumptie heeft een directe impact op het klimaat. Tijd voor verandering dus!

  De relatie tussen vlees en het klimaat
  Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de Nederlandse overheid zich ten doel gesteld om in 2030 de uitstoot van broeikasgas (CO2) met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Ook de voedselindustrie, en dan met name de vlees- en zuivelindustrie, kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De voedingsindustrie is bijna net zo belastend voor het milieu als de transportindustrie, dus daar valt veel winst te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een 1 kilo biefstuk stoot zo’n 13x zoveel CO2 uitstoot uit als de productie van 1 kilo vegaburgers? Wanneer je de biefstuk vergelijkt met peulvruchten is dit zelfs 34x zoveel. Bron: Blonk Consultants.

  Daarnaast heeft de dierenindustrie een enorme impact op het wereldwijde landgebruik. Het houden van dieren kost nu eenmaal veel land. Niet alleen de dieren zelf, maar met name ook de ruimte die nodig is om hun voer te verbouwen. Meer dan driekwart van de wereldwijde landbouwgrond wordt daardoor gebruikt voor de dierenindustrie, en bijna de helft van de wereldwijde tarweproductie gaat naar dierenvoer. Je snapt: dit is niet efficiënt met de snelgroeiende wereldbevolking die ook gevoed moet worden. Door minder vlees te eten, draag je dus op lange termijn bij aan een betere voedselverdeling.

  Het uiteinde van onze vork
  Tijd voor verandering dus, maar Nederlanders vinden verandering lastig. Helemaal als het aankomt op hun favoriete kost. De heilige drie-eenheid aardappelen-groente-vlees staat vandaag de dag nog steeds de helft van de week op het menu. Vlees eten is één van de sterkste gewoontes in onze cultuur en dat maakt het lastig om de vleesconsumptie aan te pakken. Toch is het noodzakelijk dat we gezamenlijk een manier vinden om minder vlees op het bord de nieuwe norm te maken. 

  Wat maakt dat vleesminderen nu zo lastig? Gewenning, gemak, de sociale omgeving,  smaak(perceptie) en onzekerheid over het vervangen van vlees, zijn allemaal factoren die een rol spelen in deze keuze. Het doorbreken van een gewoonte start bij een eerste kennismaking met een positieve ervaring. Maar om die positieve ervaring te kunnen beleven, mag er geen sprake zijn van een vooroordeel, en dat is een uitdaging. Want een maaltijd zonder vlees, dat klinkt als een concessie, als een maaltijd die nooit net zo lekker gaat smaken als ' het origineel'. Vegetarisch wordt te vaak nog gezien als een dieetcategorie. Om van dat imago af te komen moeten we iets aan onze framing doen. Wie heeft er nu geen zin in een Thaise kokoscurry met zacht gegaarde aubergine, geroosterde paprika, kikkererwten, verse basilicum en knapperige pijnboompitten? Precies.

  Een uitnodiging tot verandering
  Gewenning vraagt om uitnodiging tot het doorbreken van gewoontes en tot het ontdekken van het nieuwe. Precies dat is wat ik met de Nationale Week Zonder Vlees doe. Samen met een scala aan partners breng ik Nederland in beweging. Hoe? Door praktische tips, prikkelende inspiratie en smaakvolle recepten te delen waar je je vingers bij aflikt. Door te verrassen, acties te organiseren en de consument uit te nodigen tot het ontdekken van andere smaken. En door samenwerking; want alleen zo kunnen we ons nationale vleespatroon doorbreken.

  Iedereen; jij en ik, moeders en vaders, opa’s en oma’s, fijnproevers en lekkerbekken, snelle eters, (thuis)koks en gemakseters kunnen hier iedere dag op een positieve manier aan bijdragen. Dat wat jij eet, heeft namelijk invloed. Het verschil dat je maakt, lijkt misschien niet zo groot wanneer je naar één dag kijkt. Maar; met minstens drie eetkeuzes per dag, maak je meer dan 1000 eetkeuzes per jaar. Met jouw vork kan je dus meer dan 1000 keer per jaar een stem uitbrengen voor een duurzamer voedselsysteem. Doen we dit samen? Dan maken we een noemenswaardig verschil én zijn we in 2030 een stuk dichterbij een duurzamere leefomgeving.

  - - - - -

  Over Isabel Boerdam
  Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat door 150.00+0 unieke bezoekers per maand wordt bezocht. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek. Inmiddels heeft Isabel van haar passie haar werk kunnen maken en adviseert vanuit haar bureau Green Food Lab (Food Consultancy & Communications Agency) bedrijven met een duurzame missie over hoe ze kunnen inspelen op de flexitarische trend, zowel op het gebied van product- en conceptontwikkeling als communicatie. Dit jaar lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel 'CommunicatieTalent 2018'. Op naar heel Nederland een dagje minder vlees!

   

Cookie-instellingen