Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

Gelderse circulaire estafette, doe mee!

bert lagerweij March 19, 2018 20493 keer bekeken 1 comments

Doe mee met de Gelderse circulaire estafette!

In Nijmegen is het sinds 2014 een begrip: het duurzame estafettestokje. Als betrokken duurzame Nijmegenaar was ik er vanaf het begin bij betrokken. Het begon met een estafette op louter spierkracht van Nijmegen naar Kopenhagen toen Nijmegen voor het eerst een poging deed om Green Capital te worden.

Inmiddels is het stokje 60 keer overhandigd in de stad. De stichting Green Challenges, waar ik deel van uit maak, coördineert dit stokje en draagt er zorg voor dat de houders in de spotlight worden gezet.


Aangestoken door dit succes en om de provincie te betrekken bij Nijmegen European Green Capital 2018, besloten de stichting Green Challengesen de provincie Gelderland tot een estafette door heel Gelderland.

In overleg met de provincie veranderden we het woord ‘duurzaam’ in ‘circulair’, omdat we juist die initiatieven dit jaar extra in de spotlights willen zetten. De Gelderse circulaire estafette ging van start. En het goede nieuws: u kunt nog circulaire initiatieven of projecten aanmelden om mee te doen!

Geen afval verspillen

In een circulaire economie gaat het er om geen afval te verspillen en gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden te vinden in Gelderland. Het eerste estafettestokje ging naar de gemeente Apeldoorn voor de circulaire aanbesteding van de woonwijk De Parken. De gemeente Brummen meldde zich ook voor het estafettestokje. De papierindustrie zuivert daar in Eerbeek afvalwater, zodat het kan worden hergebruikt en ook de reststromen die bij die zuivering vrijkomen worden benut. Weer een mooi voorbeeld. De gemeenten Rheden en Lochem sloten zich ook aan bij de circulaire estafette. Beide gemeenten zetten verschillende ondernemingen in de schijnwerpers. Op onze website www.gelderse-circulaire-estafette.nl is het allemaal terug te lezen.

Inspirerende voorbeelden

Het zijn niet alleen gemeenten die zich kunnen aanmelden voor de Gelderse circulaire estafette. Kent u een mooi Gelders circulair project, laat het ons dan vooral weten. Met deze estafette willen we anderen inspireren meer circulair te denken of te ondernemen. Laat ons stokje dus vooral in vliegende vaart rondgaan door de provincie. Aanmelden kan via info@greencapitalchallenges.nl

Doe mee!

Bert Lagerweij, Nijmegen, 16 maart 2018

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Gedeputeerde Michiel Scheffer overhandigt het Gelderse circulaire estafettestokje op 26 juni aan wethouder Lara de Brito van Wageningen. Als proeftuin zet Wageningen zich in voor het verminderen van voedselverspilling. Lees meer in Lokaal Hoog en Laag: https://bit.ly/2twjnGJ. Ken jij nog een mooi Gelders circulair project? Laat het ons dan vooral weten! Aanmelden kan via info@greencapitalchallenges.nl.

Cookie settings