Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

SOPRAAN JOHANNETTE ZOMER PRESENTEERT ‘TRANEN VAN MARIA’

Melinda Stroeve February 12, 2019 21547 keer bekeken 2 comments

Ter gelegenheid van het 100-jarig kiesrecht voor vrouwen in Nederland presenteert sopraan Johannette Zomer rond Internationale Vrouwendag de multidisciplinaire voorstelling Tranen van Maria. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de basis van dit initiatief en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen, beeldprojecties en dans. De voorstelling staat in het teken van de verbindende rol van vrouwen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Françoise Atlan (Sefardische zang) en Farida Mohammed Ali (Maqam zang) mee. 

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Voor sopraan Johannette Zomer was dit de aanleiding om het project ‘Tranen van Maria’ te ontwikkelen: een concert door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van één van de eerste vrouwelijke componisten ooit: Hildegard von Bingen en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinken er Cantigas de Santa Maria: lofliederen uit een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen uit de Westerse Middeleeuwse literatuur; een specialiteit van zowel de Franse zangeres Françoise Atlan als Johannette. De Canadese danseres Heather Ware laat op delen uit een Cellosuite van Bach een prachtige passende dans zien. Zij wordt begeleid door celliste Karoun Elias, een nieuwkomer uit Syrië. Met de talentklas van CaDanZ uit Zutphen diept Heather het thema nog verder uit. Tranen van Maria is een productie van de Zomer Academie Zutphen.

Wereldvrouwen – In verhalen (en eten) de wereld rond

In samenwerking met de Soroptimisten Zutphen, het Leger des Heils Gelderland, Buddy to Buddy en Verbindkracht organiseert Johannette Zomer op 2 maart in De Proeflokalen een speciale lunch  voor vrouwen uit etnische minderheden, nieuwkomers-vrouwen en bijstandsmoeders. Door samen te eten maken ze nader kennis met elkaar. Wat is hun situatie? Waar komen ze vandaan? Sommige van deze ontroerende verhalen zullen door middel van beeldtechniek tijdens de voorstelling op 9 maart in Zutphen worden  getoond.

Kijk voor meer informatie op www.zomeracademiezutphen.nl. 

Uitvoerenden

Behalve Johannette Zomer en Cécile van de Sant (mezzosopraan) treedt zangeres Farida Mohammed Ali op. Zij is vanuit Irak waar ze enorm beroemd was naar Nederland gevlucht. Françoise Atlan is een Franse zangeres met Joods Andalusische achtergrond; een cultuur die ook bol staat van diaspora’s en lijden. Naast Karoun Baghboudarian  en Heather Ware werken ook mee het Tulipa Consort en het Stabat Mater vrouwen projectkoor  o.l.v. Maria van Nieukerken. De regie is in handen van Marleen Prins.

Informatie en kaartverkoop

Do 7 maart 2019             20:00 uur                                       Akoesticum Ede
Za 9 maart 2019              19:00 uur (lezing) 20:00 uur       Oostenberg Buitensociëteit Zutphen

Kaartverkoop via www.zomeracademiezutphen.nl

2  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Sprekend Gelderland February 15, 2019

Dank voor je bijdrage, Melinda. Een mooi project, zo rond Internationale Vrouwendag! Heb je misschien nog een afbeelding erbij? Dan kan ik je bericht delen op social media.
En tip voor de volgende keer: het is handiger om berichten over cultuur te plaatsen op ons forum Cultuur en Erfgoed: https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/home/default.aspx. Dat kun je nu eventueel ook nog doen.
Groet, Erna (Team Forum Gelderland)

Melinda Stroeve February 20, 2019

Hallo Erna,
Zie het nu pas, maar ik heb afbeelding toegevoegd.

Cookie settings