Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

Succesvolle start leerwerktraject voor praktische havisten; Start Operational Network Trainee

Tinus hammink November 21, 2018 21566 keer bekeken 0 comments

Het Operational Network Trainee-programma ging 3 september van start met twaalf deelnemers. Het is de eerste lichting van het traject, waarin trainees leren voor een Associate degree Elektrotechniek / Energietechniek en werkervaring opdoen bij netwerkbedrijf Alliander. Dit lijkt de meest succesvolle cocktail van facetten die het bedrijf én de student verder helpen. Stel: de gemeente Almere laat een windmolenpark bouwen. De netbeheerder moet het park aansluiten op het elektriciteitsnet, maar de volledige capaciteit van het onderstation wordt al benut. Wat doe je dan? Het is een van de diverse vraagstukken, waarmee trainees in aanraking kunnen komen. Het voorbeeld komt van Daniël Albers, operationeel manager opleidingen bij Alliander. Hij is nauw betrokken bij het nieuwe onderwijstraject. Hij zorgt – samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Quadraam (een onderwijsgroep met 14 middelbare scholen in de omgeving van Arnhem) en het Graafschap College – dat jongeren energietechniek leren op hbo-niveau en in aanraking komen met actuele energievraagstukken.

Praktische havisten
Dat is gunstig voor aspirant-hbo’ers, die geen reguliere hbo-opleiding willen volgen. ‘Wij hebben het beeld dat veel havisten het leuk vinden om praktisch bezig te zijn. De HAN bevestigt dat. Die zien jongens en meisjes met een techniekprofiel, die bijvoorbeeld aan brommers sleutelen of zonnepanelen installeren bij papa op het dak.’ Deze ‘praktische havisten’ kunnen dankzij het ONT-programma vrijwel meteen aan de slag met energietechniek.
In de eerste maanden van het traineeship leren ze de basis van de energietechniek op de hogeschool en krijgen les in infratechniek bij Alliander. Vanaf de eerste week ontdekken ze wat monteurs van Alliander precies doen.’ Ook voor engineers is het heel belangrijk om te weten wat het monteurswerk inhoudt, laat Albers weten. Daarom ontwikkelde de Alliander Technische Bedrijfsschool en het Graafschap College een kennismakingstraject, waarbij de belangrijkste elementen uit het monteursvak de revue passeren.

Ingenieursassistent.
‘Daarna krijgen ze een traineeplek bij een organisatieonderdeel. Ze worden assistent van engineers, in verschillende omgevingen. In een storings- en onderhoudsomgeving, bijvoorbeeld. Of in een projectomgeving.’ Deelnemers kijken over de schouder van een ervaren ingenieur mee. Op deze manier leren ze wat het vak inhoudt en welke mogelijkheden er zijn voor hoogopgeleide energietechnici.
Aan het einde van de rit hebben de trainees een associatie degree-diploma én werkervaring. ‘Het gaat erom dat trainees bij alle paletten een beetje gevoel krijgen. Dat ze uiteindelijk kunnen kiezen welke wereld bij ze past. De onderhoudswereld is natuurlijk heel anders dan de projectenwereld. De techniek is hetzelfde, maar de werkzaamheden zijn heel anders.’

Succesvolle cocktail
Wanneer de trainees hun associate degree-diploma hebben, zijn het volwaardige energie-ingenieurs. Ze hebben de kennis én ervaring om in te stromen op een afdeling van een netwerkbedrijf. Dat is waardevol. De energiesector kampt met een groeiend tekort aan technici, die verstand hebben van actuele energievraagstukken. Dat komt onder andere door vergrijzing.
Het ONT-programma laat zien dat bedrijven en kennisinstellingen samen tot oplossingen kunnen komen. Al vergt dat de nodige inzet. ‘Het is best een lange puzzel geweest. Je hebt natuurlijk te maken met geaccrediteerde opleidingen, die aan eisen moeten voldoen. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk een koppeling te maken. Dit lijkt de meest succesvolle cocktail.’

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings