Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

De HAN en installatiesector starten samen HBO leerwerktraject Gebouwgebonden Installatietechniek

Tinus hammink November 21, 2018 12650 keer bekeken 0 comments

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) start in het najaar van 2019 met de deeltijdopleiding Gebouwgebonden Installatietechniek. Deelnemers aan het onderwijsprogramma leren over de koppeling van duurzame energiebronnen voor de gebouwde omgeving, in combinatie met woon- en verblijfscomfort.

Wil de energietransitie slagen, dan is voldoende én goed opgeleid vakpersoneel van het grootste belang.  Een van de terreinen waarop nog veel moet gebeuren is de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De installatietechniek in woningen, maar ook in kantoren en ziekenhuizen, speelt daarbij een cruciale rol. Bedenken, realiseren en onderhoud vragen om meer vaardigheden en andere kennis en kunde binnen de installatiesector. Dus is er behoefte aan een nieuwe opleiding, zowel voor nieuwe mensen als voor bestaand personeel in deze sector.’

Comfort staat centraal in de nieuwe opleiding. De voortschrijdende eisen van duurzaamheid brengen nieuwe technieken met zich mee. Die zorgen er veelal voor dat licht, lucht, warmte en water een aangenaam woon- en verblijfsklimaat scheppen. Dat vergt multidisciplinair denken en handelen. Naast de bouwkundige- en IT-kant zoomt de opleiding in op elektrotechniek, werktuigbouwkunde, klimaattechniek en luchtbehandeling. Die opleidingen vormen samen de belangrijkste gebouwgebonden installatietechnieken.

Nieuwe beroepen.  Uiteindelijk leidt integratie tot nieuwe beroepen. Een daarvan is integrator, een vakman of -vrouw die als het ware de spin in het web is bij het verbinden van allerlei technieken. Of creator, die zich puur richt op vernieuwing. De functie van provider behoort eveneens tot de mogelijkheden. Deze medewerker zorgt er met zijn of haar kennis voor dat alles blijft werken. Qua technische expertise, met het oog op de energietransitie, ligt er voor de installatiebranche een schone taak. Daar is deskundig personeel voor nodig, waar een groot tekort aan is. Megens Installaties, vanuit Druten operationeel in heel Nederland, is zo’n bedrijf dat deze vraag aan ziet komen. Samen met installatieonderneming Kropman in Nijmegen trok men bij de HAN aan de bel om in samenwerking een zogenoemde Associate Degree-opleiding te creëren, die vakbekwaam personeel aflevert.

Toename arbeidsplaatsen: ‘Voor een zelfstandig beroep met een zelfstandig diploma’, zegt Armand van Andel, technisch directeur bij Megens. ‘Die mensen zijn hard nodig. We staan te springen om dergelijke medewerkers. Dan kun je aan de zijlijn blijven wachten op betere tijden, of iets gaan doen. Wij kozen voor het laatste en dachten van begin af aan mee over een opleiding waarmee mensen to the point worden klaargestoomd voor een beroep dat vooral met analytisch vermogen anticipeert op de gebouwgebonden gevolgen van het klimaatakkoord.’ Van Andel kan in zijn bedrijf drie nieuwe vakbekwame medewerkers kwijt, met de disciplines elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties. ‘En die arbeidsplaatsen nemen alleen maar toe. Werk genoeg, nu de uitvoerders nog.’ De technisch directeur garandeert baanzekerheid binnen deze sector. Een deeltijdopleiding gaat uit van een volgens CAO betaalde job die de eerste twee jaar hand in hand gaat met de deeltijdopleiding Gebouwgebonden Installatietechniek op de HAN. Een dag naar school, een dag zelfstudie en drie dagen aan de slag.
In aanmerking komen zowel mbo’ers met een technische achtergrond (die op niveau 4 al in het installatievak werkzaam zijn) als jongens en meisjes die een havo-diploma (met natuur- en techniekprofiel) op zak hebben. Hoe dan ook zijn mensen welkom die een beroep willen op het snijvlak van techniek, gebouw, gebruiker en comfort.  Het gaat vooral om mensen met analytisch vermogen en technisch vernuft die, in combinatie met vakkennis en vaardigheid op pragmatische wijze de energietransitie kunnen vertalen richting installateurs en gebruikers dan wel opdrachtgevers. Meer informatie, ook over een cursus met onderdelen uit de leergang die al in februari van start gaat, is verder te vinden op www.han.nl/installatietechniek-ad.

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings