Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

snelheidsproef N348 Gorssel Eefde

Rene Slingerland October 09, 2018 1018 keer bekeken 8 comments

Er loopt sinds enkele weken een proef van een half jaar op de provinciale weg N348 tussen Gorssel en de rotonde bij Eefde.  De proef is een tijdelijke snelheids verlanging van maximaal 80 km/uur buiten de bebouwde kom naar nu maximaal 60 KM/uur.  

Deze proef is afgedwongen door een aantal aanwonenden die zich gegroepeerd hebben.  Zij dreigen de verbeteringen van de twee kruisingen te zullen tegenhouden als deze proef niet was doorgegaan. Te verwachten valt dat zij dit dreigement zullen verlengen tot een deinitieve verlaging van 80km/uur naar 60 km/uur over het hele stuk.  Dát moeten wij met ons allen niet willen!

Nare bijwerking is dat deze weg zich niet leent om een 60km/uur weg te zijn.  60km/uur nodigt iedereen uit om in te gaan halen op deze kaarsrechte weg.  En juist dán gaat het fout: Inhalers kunnen niet zien dat een een weggebruiker vanaf een erf de weg opdraait.  De erfverlater kan de inhalende auto ook niet zien aankomen vanachter een langzamere auto.  Het erf verlaten doe je op basis van de snelheid van de zichtbare langzame auto: dáárop maak je een inschatting of het wèl of niet kan.

Exact hetzelfde is gebeurd tussen Leusden en Barneveld op de Hessenweg aldaar.  Levensgevaarlijke situaties zijn er ontstaan, die er bij 80km/uur niet waren.

Het voordeel is ook het nadeel in dit geval: er wordt niet gehandhaafd op snelheid. Dat was al van te voren bekend gemaakt.   Dus de braverikken rijden maximaal 60 ophun teller (= circa 55 ècht km/uur) en worden ingehaald door veel snellere bestuurders die weten dat er tóch niet wordt gecontroleerd.  Hoe maf wil je het hebben?

Zéér spijtig voor de achterblijvers van de te vallen verkeersdoden binnenkort....... 

Temeer juist de "verbeteringen van veiligheid op de N348"  als insteek van alles zijn genomen. 

Provincie Gelderland: Wáár zijn jullie aan begonnen  door jullie te laten leiden door die paar aanwonenden?

 

 

 

8  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Sprekend Gelderland October 18, 2018

Beste René,

Diverse partijen hebben bij de provincie aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid tussen Eefde en Gorssel. Dit heeft ertoe geleid om voor een periode van een half jaar een proef met een snelheidsverlaging naar 60 km/uur te houden. Een soortgelijke proef is er ook in Spankeren bij Dieren. Met deze onderzoeken wil de provincie erachter komen welke invloed een snelheidsverlaging op dit soort wegen heeft. De provincie onderzoekt of het verlagen van de snelheid de verkeersveiligheid verbetert en of het verkeer toch vlot kan blijven doorrijden.

We zijn benieuwd wat andere bewoners of gebruikers van deze weg ervan vinden.

Groet, Erna (Team Forum Gelderland)

Jasper Pott November 21, 2018

Ik was voorafgaand aan de proef ook voorstander van 80km/u maar kan zelf alleen concluderen dat er met 60km/u een relaxter verkeersbeeld is. Tuurlijk is er een enkeling die op de bumper van een voorganger gaat zitten, of toch wil inhalen ( wat overigens vaak toch niet kan omdat de weg zo druk is).
Het verlagen van die snelheid zit 'm vooral tussen de oren, het tijdsverlies op dit traject is minimaal.

Sprekend Gelderland November 27, 2018

Hallo Jasper, dank voor je reactie!
Groet, Erna (Team Forum Gelderland)

Betty Suurenbroek December 04, 2018

Interessante proef. Is er al iets bekend van de ervaringen en resultaten van deze maatregel bij Spankeren? En geeft een minder hoge snelheid ook minder verkeerslawaai en minder fijnstof?

anoniem December 05, 2018

Het beste lijkt mij om gewoon de snelheid op 80 km per uur te laten. De verkeersdrukte en de loop van de weg bepalen dan wel hoe hard er op dat moment gereden wordt . In Duitsland is dat vaak ook zo (max 100). Dit bespaart een hoop verkeersborden en verwarring voor weggebruikers met steeds wisselende maximale snelheden.

Sprekend Gelderland December 07, 2018

Hallo Betty,
De informatie over de proef in Spankeren vind je hier: https://www.gelderland.nl/Snelheidsproef-Spankeren-afgelopen
Groet, Erna (Team Forum Gelderland)

Betty Suurenbroek December 07, 2018

Dank voor de informatie. Ik vind het een mooi voornemen dat de overheden (gemeente en provincie) samen met de aanwonenden naar andere maatregelen gaan kijken om de hinder van het verkeer en het lawaai te verminderen. Gebeurt dat op ambtelijk of op politiek niveau?

Sprekend Gelderland December 11, 2018

Hallo Betty,
Er is een ambtelijke begeleidingsgroep in Spankeren. Ook bij de proef met de snelheidsverlaging Eefde-Gorssel werkt de provincie met een begeleidingsgroep waarin gemeente en enkele bewoners zijn betrokken.
Groet, Erna (Team Forum Gelderland)

Cookie settings